Problem z MP4 - komputery nie widzą urządzenia

Witam!!

Zakupiłem MP4. Po podpięciu go do komputera system nie wykrywa urządzenia. Komp jest z systemem XP SP2, USB2, proc. 2 rdzeniowy AMD … Na wyswietlaczu MP 4 pokazuje sie ekran na ktorym jest komputer i obok urządzenie podpięte z dopiskiem connect, czyli rozumiem ze przez dany przewód jest polaczenie a mimo to system w żaden sposó nie widzi noweego urządzenia. A żeby sie upewnić dalej sprawdziłem to na drugim komputerze który posiadam też z sys. XP SP2, ale z USB 1,1. I sytuacja jest taka sama komputer nie wykrywa urządzenia. Jakakolwiek próba dogrania dostarczonej płytki wraz z urządzeniem nie przynosi żadnych efektów. Po zainstalowaniu dogrywa się cała baza programów, które służa do konwertowania plików etc.

Wygląda na to, że na tej płytce nie ma żadnego DRIVERA bo prawdopodobnież po takim dograniu płytki sys. powinien coś wskazać lub dać możliwość uruchomienia czy pracy z nowym urządzeniem. Najdziwniejsze jest to , że w opisie urządzenia wymienia się zgodnośc pracy ze wszystkimi systemami, że znajdują się sterowniki itp, amimo to moje komputery nei widzą tego urządzenia. Myślę, że wyświetlana informacja na ekranie MP4 wyklucza uszkodzenie lub nie prawidłowo działający dostarczony przewód połączeniowy USB.

Jeżeli ktoś spotkał się z takim problemem proszę o pomoc. Bo nie wiem cz urządznie jest uszkodzone i mam je oddac.

Ta MP4 ma firmę? Oddaj na gwarancje. XP widziałby ją jaako dysk wymienny. Sprawdź jeszcze innym kablem

Na dzień dzisiejszy nie mam drugiego przewodu aby sprawdzić. Ale dlaczego sugerujesz, że przewód skoro po spięciu z komputerem poprzez dostarczony przewód na ekranie MP4 pojawia sie informacja ze jest kontakt z komputerem. A jeśli chodzi o firmę to tak jak większość “MP4???”.

Czyli tak jak większość bezfirmówka, i mogę nadmienić że to nie był najmądrzejszy zakup, sam kiedyś kupiłem takie cuś, ale teraz już jestem na etapie Creativa, nadejdzie i czas na Irivera :smiley:

Śczerze mówiąc nie dziwie się ze w takiej "MP4’ ce nie działa wszystko jak powinno. Oddaj ją jeśli jet na gwarancji

Urządzenie działa bez zarzutów. Przynajmniej funkcje te które są dostępne (zapisywanie audycji radiowych, dyktafon, przeglądanie filmów, słuchanie muzyki…) Problem jest tego typu że to komputer tego nie widzi. I czy rzeczywiście uważasz, że to wina MP4, a może wystarczy jakis sterownik, który nie jest dostarczony na płycie??

WIndows Xp / 2000 / Vista powinien widzieć każdą Mp4 bez sterowników… widocznie albo MP4 ma uszkodzony port albo jest uszkdzony kabel, którym podpinasz ją do kompa…

Ale jeśli byłby uszkodzny kabel lub port to dlaczego w momencie spięcia z komputerem na MP4 pojawia sie komunikat, że urządzenie jest spięte z komputerem. - ma kontakt z PC.

Jak mam to rozumieć, że przewód działa w jedną stronę??

Kabel USB, którym się łączysz z PCetem ma kilka mniejszych przewodów w środku. Być może ten co odpowiada za wykrywanie kompa jest dobry a inny uszkodzony.

Dziękuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi.

Okazało się jednak, że jest uszkodzony przewód.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.