Problem z na nowo złożonym komputerem

Wyjąłem wszystko z obudowy, dalej nie działa obraz i dalej odpala się po przełączeniu z OFF na ON na zasilaczu. No nic w pon zanosze go do serwisu.

Czy próbowałeś bez Ramu?
I bez karty graficznej?
Dasz zdjęcia z podłączonej na nowo luzem płyty jeszcze raz?

Tak, próbowałem bez RAMU i GPU, bez RAMU to samo, a bez GPU zaczął piszczeć jednostajnie.

Echhh, panowie - powiem tak: ze standardowym zasilaczem - ta płyta nie ruszy. Słowo klucz:

…aha - i nie chodzi o tą konkretną aukcję - tylko o hasło : PRZEJŚCIÓWKA.
Fujitsu podaje nietypowo napięcia, można oczywiście samemu posprawdzać co i jak, ale trzeba pogrzebać w necie/

1 polubienie

Jeszcze jedno pytanie, według opisu wychodzi na to, że jeżeli ta zworka “recovery” jest wciśnięta na dwóch pinach z front panelu to “system włącza się z USB i pozwala na naprawę biosu”?

Jeżeli z 24PIN przejdzie na 16PIN to gdzie się ją wpina? Normalnie w 24pinowe złącze? Bo innego 16pinowego nie widzę.

Rozumiem twoją konsternację, bo link który podałem prowadzi do jakiejś aukcji - która akurat ma tylko jeden punkt zgodny: hasło przejściówka. :wink:
Konkretnie zaś, mam uzasadnione podejrzenie, że choć na płycie znajduje się 20 pinowe złącze zasilania, to jednak napięcia tam podawane przez oryginalny zasilacz, są jednak nico inne niż te które podaje standardowy zasilacz. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale kołacze mi się po głowie, że w Esprimo było nieco inne napięcie dla trybu standby - należałoby poszukać dokumentacji oryginalnego zasilacza.

Miało być tutaj
obraz

I co teraz? Nie znam się na tym. Oddać w poniedziałek do serwisu? Będą w stanie coś zaradzić? Czy oddesłać paczkę sprzedawcy z allegro? Nie minęło jeszcze 14 dni więc jestem w stanie jeszcze oddać. Jeszczo jedno mnie zastanawia. Jeżeli 16pinowe złącze miało być obok wtyczki do CPU to czemu na płycie jest też normalne złącze 24pin?

Gdzie masz to złącze 24 pin ?

OK - Widzę - na zdjęciu zmylił mnie nieco ten 4 pinowy wtyk przy krawędzi. To jednak prowadzi do innej konkluzji - być może jednak problem leży gdzie indziej ? Pytanie pomocnicze: jaki masz tam procesor ?

Tutaj 24pinowe złącze.

To złącze LPT to tak specjalnie zalane klejem ?

Na płycie oznaczone “PAR”. Kiedy przyszła do mnie płyta i zobaczyłem ten klej od razu zadzwoniłem do sprzedawcy. Powiedział, że te płyty służyły w komputerach które były razem ze sobą “połączone” i pracowały w różnych gabinetach u dentysty, lekarza itp. Ostatecznie powiedział, że nie przeszkadza to w normalnym użytkowaniu płyty.

Dziwne tłumaczenie, ale niech tam … nie takie cuda jak połączenie portem równoległym widziałem w naszej służbie (Panie Chroń Nas) zdrowia.
Ponawiam pytanie : jaki proc tam siedzi ?

i5-2400

Był w komplecie z płytą, czy to twój CPU ?

Mój, tzn. kupiony na innej aukcji :wink:

Ok. Czy przed montażem przyjrzałeś się socketowi ? Jeśli tak - to czy jesteś pewny że wszystkie blaszki były na swoich miejscach, i czy nie były np. doginane albo odbarwione ? CPU znajduje się na liście oficjalnie obsługiwanych, i w dodatku posiada zintegrowaną grafikę, więc bez GPU nie powinien piszczeć jednostajnie …

Przyjrzałem się, wszystko było ok. To samo z pinami na procesorze. Płyta nie piszczała. Okazało się że włączając listwę aby włączyć komputer właczyłem jednocześnie stary komputer który stał pod biurkiem. To on piszczał.

Wiesz może dlaczego nie ma tego złącza? Bez niego płyta nie będzie działać?