Witam, złożyłem dzisiaj komputer z używanych części. Monitor, słuchawki, klawiatura i myszka nie działają. Wiatraki się kręcą, diody świecą ale brak sygnału na monitorze i innych peryferiach.
Ponad to komputer włącza się po podłączeniu do zasilania, nie po kliknięciu przycisku. Samoistnie po podłączeniu PSU do prądu. Sprzedawca od którego kupiłem płytę główną powiedział, żeby w BIOSie przestawić z GPU wewn. na zewn. Nigdy nie wchodziłem do BIOSu i nie wiem jak to zrobić. Z tego co przeczytałem w internecie potrzebuję monitora i klawiatury. Resetowałem BIOS jedynie poprzez wyjęcie baterii na 10min.
Nie mam jak podłączyć się do płyty głównej, ponieważ w moim monitorze mam tylko złącza HDMI a płyta takiego nie ma. Klawiatura nie działa i tak. Zostaje mi zawieść kompa do serwisu?
Możliwe, że coś jest źle podłączone na płycie głównej.
Napisz jeszcze jaki masz monitor
Jaki masz procesor
Możesz zrobić zdjęcie płyty głównej z podłączonymi aktualnie podzespołami ?
No to tak, przypomnialem sobie o przejsciowce i udalo mi sie podlaczyc plyte do monitora ale dalej nic, procesor i5 2400, monitor NEC MultiSync EA243WM.
PINY OD FRONTPANELU NA PŁYCIE GŁÓWNEJ NIE SĄ PODŁĄCZONE PONIEWAŻ SĄ ZAZNACZONE KOLORAMI, NIGDZIE NIE ZNALAZŁEM ODPOWIEDZI I NIE WIEDZIAŁEM JAK PODŁĄCZYĆ KABLE OD OBUDOWY
Ja bym stawiał , na zwarcie, jeśli uruchamia się samoistnie. Weź wyciągnij płytę główną. Połóż na biurku kilka kartek złoż wszystko na pająka. Potem tylko zewrzyj piny od power śrubokrętem. I wtedy sprawdź czy sprzęt startuje. Pozwoli to nam wyeliminować ewentualne zwarcie w obudowie. i gdzie ty podłączyłeś ten wentylator. Czasami nie od złącza do sterowania wiatrakami w obudowie. nie ma gdzieś wyżej złącza do wiatraka od chłodzenia procesora ?
Mam na płycie głównej 3 złacza o nazwie FAN (FAN1, FAN2, FAN3) Podłączyłem tak jak mi pasowało. Jest różnica zy podłącze wiatrak od procesora do FAN1, FAN2 lub FAN3?
Niby nie ale ułożenie kabli jest ważne. A co do twojego problemu tak jak mówiłem, podłącz wszystko na pająka bez obudowy. I wtedy sprawdź czy startuje. Sam już się z czymś takim spotkałem naprawiając, kiedyś komputer znajomemu . Okazało się że było zwarcie w obudowie spowodowane, nie dostosowaniem dystansów.
Z manuala ta płyta trochę różni się od tego co mam w obudowie. Podłączyłem wszystkie kabelki do odpowiednich pinów, wg instrukcji i wystepowaly takie same objawy wiec pomyslalem ze cos zle zrobilem i odlaczylem wszystkie kabelki.
A gdzie własna inwencja? taki żarcik
Na początek wystarczyło w odpowiedzi na pytania
No i się wydało, że już masz.
Szkoda, że nie napisałeś
Ja się zastanawiałem, czy nie są “do góry nogami” mówiąc po prostu.
Bo wygląda to tak jakby na złącze trzeba by patrzeć od środka płyty, a nie od krawędzi.
Zazwyczaj ten co najbliżej, jeśli w instrukcji nie pisze inaczej.
Dobra, na pinach od frontpanelu jest jeszcze taka “zworka?” bez oznaczenia, wg manuala wychodzi na to ze to recovery. Jak ja odlaczylem to komputer nie wlaczal sie. Dopiero jak znow ja podpialem wlaczyl sie. Dobra, podlacze wentylator tak jak napisales i dam znać.
Podłączyłem tak jak pisaliście, kabelki od obudowy tak jak jest napisane w manualu i dalej komputer uruchamia sie po podlaczeniu do pradu i nadal nie ma obrazu. Jezeli macie jeszcze jakies pomysly to bede wdzieczny, ale jak nie to zaniose go w poniedzialek do serwisu.