Problem z naglowkiem strony


(Kubickikamil) #1

Witam, mam problem - jak zrobic, aby naglowek strony wraz z menu html nie zmienialy sie znikajac po przelaczeniach pomiedzy poszczegolnymi stronami portalu - jednym slowem mowiac aby byly stale i nie wczytywaly sie kazdego razu jak zmieniam podstrony...

Z gory dziekuwa za pomoc


(Kutar 0) #2

Umieścić odpowiedni dane w oddzielnych plikach PHP, które potem inkludujesz


(Kubickikamil) #3

swietnie, ale strona jest w html, bo php nie uzywam... wiec problem wciaz pozostaje


(adpawl) #4

:shock:

Kutar ...i tu sie mylisz!

Takie rozwiązanie wcale nie wyeliminuje refresha dla menu czy tam jeszcze innego elementu - cała strona zwyczajnie zostanie ponownie wygenerowana i wczytana!

Rozwiązania są dwa:

  1. ramki/pływające ramki (odświeżona zostaje tylko ramka docelowa)

  2. zastosowanie ajax'a


(Kubickikamil) #5

A co polecasz adpawl - ramki plywajace lipniedzialaja na wyszukiwarki, a ajaxa to nieznam co to w ogole??? i co polecasz mistrzu?


(Airborn) #6

AJAX - Asynchroniczna Java i XML, raczej wyższa szkoła jazdy


(adpawl) #7

No coś za coś! :stuck_out_tongue:

Ramek nie polecam...

Z ajaxem też mogą być problemy - problemy z kompatybilnością, nie wszyscy mają włączoną obsługe JS'a itd. :roll:

...a czym jest ajax? zobacz

Sam raczej olał bym problem odświeżania konkretnego elementu ...a w zamian postarał sie zoptymalizować strone by lekką była. 8)


(Kubickikamil) #8

A co jesli na stronie mam naglowek wykonany we Flasku (animacje) i za kazdym razem po otwarciu podstrony bedzie sie odswiezala-bedzie to lipnie wygladac... co wiec w takim momencie robic?


(adpawl) #9

zoptymalizować/odchudzić te flaszke by sie szybciej ładowała? :roll:

update

Domysliłem sie :slight_smile: jw. napisałem - "zoptymalizować/odchudzić" 8)

Zobacz sobie jeszcze np.:

http://www.flashdesigner.pl/help/optimization.htm

http://www.idg.pl/porada/52184.html

Dodatkowo soft typu:

http://www.swishsoft.com/swiftoptimizer.htm

http://www.flash-optimize.com

...


(Kubickikamil) #10

Sorki mowilem o Flashu :slight_smile: - co wiec z tym problemem zrobic...?

Złączono Posta : 05.12.2006 (Wto) 7:46

mialem rowniez na mysli ponowne wczytywanie animacji flash - czy jest to niemozliwe aby to ominac przy przejsciach z podstron?