Problem polega na długim nagrywaniu się płyt DVD czyli 30min tworzenie obrazu i 30 min nagrywanie.Nagrywarka nagrywa na prędkości x16(niby) gdy się jednak ustawi inna prędkość niższą np 8 to jest tak samo co 16.Na czym może polegać mój problem??
No cze
Witam
Nie napisales jaki masz system prawdopodobnie XP
Twoje DVDRW działa w trybie PIO zamiast DMA!
Żeby to sprawdzić:
Panel sterowania/system/sprzęt/Menadżer urządzeń/kontrolery IDE ATA/ATAPI :
Sprawdź Podstawowy kanał IDE oraz Pomocniczy kanał IDE.
W ustawienia zaawansowane będźie Tryb transferu
Jeżeli gdzieś bedzie PIO czy to przy dysku twardym czy przy jakimś napędzie to PPM i odinstaluj cały kanał IDE
Potem reboot systemu i powininno smigać
Moj pierszy post na tym forum :lol:
Do tego jeszcze mnie uprzedzili jak pisalem
pozdrawaim,
Nagrywarka Samsung płyta główna gigabyte 8VM533 sterowników nie instalowałem system win xp professional .W kontrolerach mam
Pomocniczy kanał IDE
Urządzenie główne
Tryb transferu;Tylko PIO
Bierzący tryb transferu;Tryb PIO
Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 14:18
Ale w Podstawowym jest DMA więc jak co zrobić??
Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 14:24
Przestawić na DMA jeżeli dostępne??
Hey
Jakie sterwoniki?? :?
Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 14:43
Dimatheus
Napisz mi dokładnie co mam robić bo nie kumam .Słaby jestem w tych sprawach.Jakie mam zainstalować sterowniki(stare,czy nowe jak nowe to skąd je wziąć??).I czy wogle mam coś robić jak mam PIO tylko w pomocniczym??
Witam.
Może warto je zainstalować?? Z jaką prędkością może być płytka nagrywana, (odczytaj z płytki)?
Moja nagrywarka moze nagrywać z prędkością x16 a jeśli chodzi ci o płytki to różnie i 8 i 16 a o co chodzi??
Hey
To nic nie dało
OKI!!
Więc teraz spróbuj z odinstalowaniem pomocniczego - i tylko pomocniczego - kanału IDE ATA/ATAPI… PO nim restart i zobaczymy, co zrobi system…
Dimatheus
Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 15:44
PS. SeBoLaS dziwne, że już o tym rozmawialiśmy - i byłeś stroną pomagającą… Tak więc odsyłam cię TUTAJ
A nic się nie stanie jak odinstaluję?? :?
Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 15:49
Czy to jest bezpieczne
Hey
No i po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu przełączył się na Ultra DMA :mrgreen:
Hey
no i wreszcie nagrywa jak trzeba hehe dzięki stary
Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 16:16
Ale sterowniki były tylko ja myślałem że trzeba jes zaktualizować bo może w starszej wersji było coś nie tak.Pozdrawiam
no trza bylo tak odrazu
No trza było :mrgreen: :mrgreen: