Problem z nagrywarką DVD


(SeBoLaS) #1

Problem polega na długim nagrywaniu się płyt DVD czyli 30min tworzenie obrazu i 30 min nagrywanie.Nagrywarka nagrywa na prędkości x16(niby) gdy się jednak ustawi inna prędkość niższą np 8 to jest tak samo co 16.Na czym może polegać mój problem??


(Dimatheus) #2

No cze !!


(Luq101) #3

Witam :slight_smile:

Nie napisales jaki masz system :slight_smile: prawdopodobnie XP :wink:

Twoje DVDRW działa w trybie PIO zamiast DMA!

Żeby to sprawdzić:

Panel sterowania/system/sprzęt/Menadżer urządzeń/kontrolery IDE ATA/ATAPI :

Sprawdź Podstawowy kanał IDE oraz Pomocniczy kanał IDE.

W ustawienia zaawansowane będźie Tryb transferu :slight_smile:

Jeżeli gdzieś bedzie PIO czy to przy dysku twardym czy przy jakimś napędzie to PPM i odinstaluj cały kanał IDE :slight_smile:

Potem reboot systemu i powininno smigać :smiley:

Moj pierszy post na tym forum :lol:

Do tego jeszcze mnie uprzedzili jak pisalem :stuck_out_tongue:

pozdrawaim,


(SeBoLaS) #4

Nagrywarka Samsung płyta główna gigabyte 8VM533 sterowników nie instalowałem system win xp professional .W kontrolerach mam

Pomocniczy kanał IDE

Urządzenie główne

Tryb transferu;Tylko PIO

Bierzący tryb transferu;Tryb PIO

Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 14:18

Ale w Podstawowym jest DMA więc jak co zrobić??

Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 14:24

Przestawić na DMA jeżeli dostępne??


(Dimatheus) #5

Hey !!


(SeBoLaS) #6

Jakie sterwoniki?? :?

Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 14:43

Dimatheus

Napisz mi dokładnie co mam robić bo nie kumam .Słaby jestem w tych sprawach.Jakie mam zainstalować sterowniki(stare,czy nowe jak nowe to skąd je wziąć??).I czy wogle mam coś robić jak mam PIO tylko w pomocniczym??


(Grzesiekk) #7

Witam.

Może warto je zainstalować?? Z jaką prędkością może być płytka nagrywana, (odczytaj z płytki)?


(SeBoLaS) #8

Moja nagrywarka moze nagrywać z prędkością x16 a jeśli chodzi ci o płytki to różnie i 8 i 16 a o co chodzi??


(Dimatheus) #9

Hey !!


(SeBoLaS) #10

To nic nie dało :frowning:


(Dimatheus) #11

OKI!!

Więc teraz spróbuj z odinstalowaniem pomocniczego - i tylko pomocniczego - kanału IDE ATA/ATAPI... PO nim restart i zobaczymy, co zrobi system...

Dimatheus

Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 15:44

PS. SeBoLaS dziwne, że już o tym rozmawialiśmy - i byłeś stroną pomagającą... :stuck_out_tongue_winking_eye: Tak więc odsyłam cię TUTAJ


(SeBoLaS) #12

A nic się nie stanie jak odinstaluję?? :?

Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 15:49

Czy to jest bezpieczne


(Dimatheus) #13

Hey !!


(SeBoLaS) #14

No i po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu przełączył się na Ultra DMA :mrgreen:


(Dimatheus) #15

Hey !!


(SeBoLaS) #16

no i wreszcie nagrywa jak trzeba hehe dzięki stary :slight_smile:

Złączono Posty : 24.01.2007 (Sro) 16:16

Ale sterowniki były tylko ja myślałem że trzeba jes zaktualizować bo może w starszej wersji było coś nie tak.Pozdrawiam :slight_smile:


(Luq101) #17

no :slight_smile: trza bylo tak odrazu :stuck_out_tongue:


(SeBoLaS) #18

No trza było :mrgreen: :mrgreen: