Mam następujący problem. Mam nagrywarkę taką jak w tytule i w Menedżerze urządzeń pokazuje mi, że pracuje w trybie PIO. Nie mogę sobie poradzić ze zmianą tego. Próbowałem już wszystkiego: przepinałem taśmę, usuwałem kontroler, ale nic nie pomagało. Najbardziej ciekawe jest to, że w Nero InfoTool pisze, że napęd pracuje w trybie UDMA 4. Płyta DVD nagrywa mi się ponad 50min. Nagrywarka jest podpięta do kanału ATA, a dysk twardy do SATA. Poradźcie mi…
bardzo prosto to sprawdzić, wsadź płytę dvd z danymi, i skopiuj pliki na dysk twardy obserwując przy tym jakie jest zużycie procesora.
to tak działa c2d czy amd x2 ??:D:D:D
spróbuj jeszcze
choć to vista, ale struktura rejestru powinna być podobna
zauważ że nagrywakra jest urządzeniem podrzędnym czyli podłączonym jako slave (ustaw jako master)
to wyżej to chyba nie windows vista…
Sorki, zapomniałem napisać, że to XPek I chodzi o C2D
poka Własciwości Systemu…bo nie wierzę (Vista Transformation Pack tak zmienia XP ?)
nie dla użytkownika Linuxa choć mam Vistę na Virtualu, ten 1 screen jest mylący, drugi już nie
nie zna się angielskiego ?? zmień wartość kluczy w rejestrze ich struktura jest opisana.
Zna się… Już się zabieram do roboty
zacznij od ustawienia zworki z tyłu nagrywarki na MASTER
Ale mi też problem.
System nigdy nie ponawia rozpoznawania kontrolerów po przypisaniu trybu.
Rozwiązanie jest bardzo proste.
Kliknij na kontroler w menadzeże urządzeń na którym jest podpięty CD i wybierz odinstaluj.
Potem uruchom ponownie komputer.
System wykryje od nowa kontroler i pójdzie już w DMA.
Moja pomyłka niedoczytałem
:x
czytaj ze zrozumieniem
Popróbowałem tego co radziłeś i dzieje się coś takiego: najpierw miałem problem z wysunięciem tacki napędu, ale sobie jakoś poradziłem. Potem jeszcze raz usunąłem kontroler i napęd przestawił się na UDMA 2. Pomyślałem sobie, że restarcik nie zaszkodzi. No i po restarcie napęd przestawił się na UDMA 4!
Zaktualizuj jeszcze Firmware jeśli jest taka możliwość.
Już miałem zaktualizowany, nic to nie pomaga…