Problem z nagrywarką Lite-On na złączu SATA


(Geraltzrivii) #1

Kupiłem niedawno nową nagrywarkę DVD Lite-ON na złączu SATA. Po podłączeniu i uruchomieniu komputera system w trakcie bootowania ją widzi, jednakże po uruchomieniu się systemu operacyjnego (XP Home) nie widać już urządzenia, dodatkowo drugi dysk twardy, który mam także wpięty na złączu SATA, przestaje być widoczny. Obydwa urządzenia nie są nawet wykrywane poprzez Narzędzia Administratora - Zarządzanie dyskami. Jak odpiąłem nagrywarkę to dysk twardy znowu był rozpoznawany w systemie. Spróbowałem samą nagrywarkę i system nadal jej nie wykrywa. Dodatkowo zawsze w menedżerze urządzeń. gdy wpięta jest nagrywarka) jest komunikat z wykrzyknikiem dla VIA Serial ATA RAID Controller. Szczegółowa informacja to "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10). Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów." Oczywiście urządzenie jest włączone w systemie.

Spróbowałem uruchomić tą nagrywarkę na windows 2008 (akurat dostałem niedawno do testów i postawiłem go na tym samym kompie) i ten system poradził sobie z nią bez żadnych problemów.

Ktoś może wie dlaczego mój XP Home ma problem z nagrywarką na SATA?

PS. Moja płyta główna to VIA K7 KVT600X


(Mocznik1994) #2

Właśnie się głowię i jedyne co mi przychodzi do głowy to zakup przejściówki stata>ata i to powinno rozwiązać problem


(Technik Elektro) #3

wygląda na to iż problem tkwi w sterownikach do sata,chipsetu spróbuj przeinstalować je.


(Geraltzrivii) #4

wgrałem najnowsze sterowniki od VIA, no i w windzie 2008 śmiga, w XP nie :frowning: