Problem z napędem cd/dvd - asus K50ij

Witam. Posiadam Asusa K50IJ z windows 7. Od pewnego czasu mam problem z napędem cd/dvd. Otóż nie czyta w ogole płyt dvd, czasem odczytuje tylko płyty cd, ale też tylko jeśli mu sie chce. Np oryginalne płyty z ‘komputer świat’ odczytuje. W menedżerze zadan czasem pokazuje mi ze napęd jest, a czasem po prostu go brak. Czy nie mam jakiegoś sterownika? bo napęd sam w sobie wygląda na działający. Chce zrobić format i wgrać na nowo system, ale po prostu nie mam jak. Pendrive mi nie bootuje, a nie wiem czy można postawić system poprzez deamon tools. Szukałem troszke na tym forum, nie chce sam robić aktualizacji firmware a poza tym problem jest taki, że nero info tools nie chce sie zainstalować ;/ Dlatego prosiłbym o porade odnośnie napędu cd/dvd. Mój napęd to slimtype dvd a ds8a3s(przynajmniej tak pisało w menedżerze urządzeń). Bardzo prosze o pomoc. Gdyby chodziło tylko o sterownik to prosze podać link, bo nie jestem zbytnio obyty w szukaniu takich rzeczy

Oddaj sprzęt na gwarancje, wymienią Ci go bezpłatnie, tak było w moim przypadku.

gwarancja mineła, i napęd musi działać, bo płyty cd czyta

Ale napęd się kończy, skoro nie czyta płyt DVD … Jeśli bardzo chcesz, możesz na własną odpowiedzialność spróbować wyczyścić laser, ale nie wiem czy to coś da …

Zorientuj się też, czy laptop posiada partycję recovery, może obejdzię się bez instalacji z płyty?

Jak sprawdzałeś, czy z USB nie można bootować? W BIOS jest taka opcja, czy nie masz odpowiedniego obrazu systemu?

w bios ustawiłem opcje że ma czytać z dysku twardego i tam była opcja ‘usb data traveler - mój pendrive’. Nie mam partycji recovery bo ją usunąłem…wydaje mi sie(choć pewnie sie myle) że poprostu brak sterownika, bo w menedżerze pisze ze sterownik ‘cdrom.sys’

Tak nie powinien być widoczny. Każdy napęd ma swój firmware i nawet na gołym systemie powinien działać jako napęd / nagrywarka DVD i tak być wykrywany.

Więc zostaje Ci wymiana napędu. Nie musisz uważać, tego co piszę za poprawne, ale fakt że czyta cd nie jest gwarancją bezawaryjnego działania napędu.

Wiem jak u mnie wyglądała sprawa - czytało co chciało i jak chciało - windowsa x86 czytało a x64 nie. itd.

Łącznie z tym, że miałem komunikat o braku pliku boot, po wymianie napędu dokładnie z tej samej płyty bez problemu postawiłem winde.

a ile taka wymiana? serwisowanie nie wchodzi w gre. Jakieś nagrywarki dvd godne polecenia?

choć wracając do tematu sterownika, dziwne że w folderze ‘system32’ jest sterownik o nazwie ‘cdrom.sys’ a nie ma nic z dvd-romem. A chyba powinno byc, skoro niedawno mi czytało dvd

Nazwa pliku tutaj nie ma znaczenia, pod każdym Windowsem nazwa pliku z sterownikiem w “mu” widnieje pod cdrom.sys

U mnie również. W serwisie byłoby nie opłacalne, pooglądaj na allegro pioneer’a. Mają dobre nagrywarki.