Problem z napieciem 3,3V czujniki pokazują 0,020V


(Dnapb) #1

Dziś zauważylem że wartość napiecia lini 3,3 wynosi 0,020 V. Ktoś ma pomysł co może być przyczyną ? Czy jest możliwe że padł jakiś czujnik ?


(Cedar) #2

W jaki sposób to zauważyłeś?

Gdyby w rzeczywistości to napięcie było tak niskie, to żaden komputer produkowany od kilku lat by się nawet nie uruchomił


(Dnapb) #3

W programie AIDA64 myslalem ze program przeklamuje wiec sprawdzilem w biosie i niestety to samo


(Łukash) #4

Sprawa się wyjaśni, jak do pomiaru napięcia na linii 3.3, użyjesz miernika.


(Dnapb) #5

Zasilacz jest na 100% sprawny. Jak zobaczylem to napieci pomyslalem ze cos nie tak z zasilaczem. Tym bardziej ze ma juz pare lat. Wiec pobieglem do sklepu i zakupilem nowy. Niestety problem jest dalej. Dodam ze komp chodzi stabilnie. Mysle ze to wina czujnika lub cos nie tak z plyta. Boje sie zeby komp nie poszedl z dymem.


(Łukash) #6

Zasilacz to ? Płyta to ASUS M5A78L-M LX3 ?

Podaj zrzut z SIV > Status > Sensors, z wersji odpowiedniej dla systemu: http://rh-software.com/


(Dnapb) #7

Zasilacz http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/906864#techniczne plyta jak w opisie

 

http://zapodaj.net/a27ad14fde833.png.html>as.png</a>

http://zapodaj.net/3faf72f972c5b.png.html>as1.png</a>


(Łukash) #8

Czy wentylatory są podłączone do jakiegoś kontrolera ? Masz jakiś dziwny odczyt…Na jednym odczycie dla 3.3 jest 3 z hakiem , na drugim 0.2…u mnie to inaczej wygląda…


(Dnapb) #9

Nie mam zadnego kontrolera, wiatraki podlaczone normalnie. Przypuszczam ze cos nie tak z plyta.


(Łukash) #10

Całkiem możliwe. Dla pewności szybciutko miernik w rękę bo nie ma co wróżyć z fusów.


(Dnapb) #11

Niestety miernika nie mam pod reka, jak zalatwie to sprawdze dla pewnosci.

Sprobuje jeszcze wgrac nowszy bios bo widze ze sie pojawil moze pomoze.


(Łukash) #12

Nowy BIOS może się przydać tak czy siak, ale …nie strzela się z armaty do wróbla. Wiesz jak przeprowadzić aktualizację BIOS ?


(Dnapb) #13

No niestety zmiana biosu nic nie dala. I co teraz robic ? Zmiana plyty ? Nie bardzo mi sie to usmiecha ;/


(Łukash) #14

Miernik kolego, miernik prawdę Ci powie.


(Dnapb) #15

Na pewno sprawdze. Ale nie wieze ze przy dwoch zasilaczach jest to samo.Przypuszczam ze to czujnik bo przy takim napieci to komp by w ogole nie wstal.


(Łukash) #16

No tak. Umknęło mi to że na dwóch zasilaczach jest to samo. Potwierdzam podejrzenia że to płyta.


(Agatonster) #17

Pablloo

Proszę zapoznać się z tematem i poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

Proszę poprawić pisownię w opisie problemu. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj, umieszczonego w prawym dolnym rogu swojego posta, następnie z opcji Użyj pełnego edytora, znajdującej się pod edytowanym postem.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.