Problem z napięciem pamięci OCZ na platformie AMD


(Pierun22) #1

Witam! Mój komputer jest nie stabilny, zawiechy przeglądarki, artefakty w grach (karta na pewno sprawna). Dzisiaj zauważyłem że pamięć pracuje na napięciu 1.5V a producent zaleca 1.65V. Od razu wszedłem do biosu i zmieniłem napięcie lecz komp już nie wstał (2 długie piknięcia). Po wyczyszczeniu ustawień wszystko jest ok. Mój sprzęt:

CPU: Amd Phenom II x4 965BE@3,8Ghz

Mobo: Gigabyte 990xa-ud3

Ram: OCZ Low voltage Cl7 1333mhz 4 kości po 2gb

Psu: Corsair VX550w

Gpu: GeForce GTX660 od Gigabyte.

Jak ustawić to napięcie? Proszę o pomoc


(JNJN) #2

Na początek wykonaj test z bootowalnego CD programem memtest86 i daj zdjęcie.

http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm

Program CPU-Z i scren z opcji SPD.


(Pierun22) #3

Daję screena z Cpu-Z. Memtest włączę na noc.

96b476ec4c579945med.jpg


(JNJN) #4

To są niskonapięciowe moduły, więc jak przejdzie poprawnie memtest86, to nie problem pamięci. Wklej później zdjęcie z memtest86, niech zrobi przynajmniej dwa lub więcej przebiegów.


(Pierun22) #5

Zostawię włączony memtest na noc to trochę tych przebiegów zrobi.

-- Dodane 02.10.2013 (Śr) 18:05 --

Wrzucam zdjęcie z memtestu

7829ff8b6e9dc196med.jpg


(JNJN) #6

Pamięć OK, nie tu problem.


(freedom) #7

Czy komputer jest niestabilny także przy standardowym taktowaniu procesora?


(Pierun22) #8

Tak ale wydaję mi się że trochę mniej.


(JNJN) #9

Ustaw wszystko w kompie na standard i test 1 h programem OCCT i zobacz co się dzieje.


(Pierun22) #10

Po 13 minutach przerwało test.


(JNJN) #11

Który test z OCCT robiłeś?


(Pierun22) #12

Cpu:OCCT


(JNJN) #13

Zwiększ napięcie w biosie dla CPU o jeden stopień wyżej niż teraz jest i test OCCT, kontroluj temperaturę CPU - max 62 stopnie. Zwiększasz i test, tylko oby nie przekroczyć maksymalnego napięcia dopuszczalnego dla tego CPU 1.4 V.

Napisz jakie teraz masz ustawione napięcie w biosie dla CPU, pomocny też program CPU-Z.


(Pierun22) #14

Jak zwiększyłem napięcie na 1,35V to po 40 min wywaliło błąd na pierwszym rdzeniu.

-- Dodane 08.10.2013 (Wt) 19:06 --

Na napięciu 1,375V błąd po 8 minutach na rdzeniu 0.


(JNJN) #15

Możliwe, że to CPU ma problem, doświadczalnie dobierz dla niego takie napięcie, przy którym OCCT będzie najdłużej pracował i sprawdź kompa w normalnej pracy.

A jak temperatura rdzeni przy takim napięciu?


(Pierun22) #16

Temperatura około 61C, ale obecnie mam nie podłączony jeden wentylator wyciągający i jeden wciągający.


(JNJN) #17

To lecisz na granicy - 62 max.


(Pierun22) #18

Dobrałem najlepsze napięcie lecz to nie pomaga. W Fifie i World of Tanks są dziwne artefakty a w Bioshock Infinite po chwili gra wychodzi na pulpit i nie da się do niej powrócić. Gdy włączę którą kol wiek grę świeżo po odpaleniu komputera wszystko jest w porządku nawet cały dzień, lecz gdy odpalę grę gdy komp już chodzi powyżej 30 min to są artefakty.


(JNJN) #19

Może to jakiś defekt karty grafiki?, może trzeba pokombinować z jej sterami?

Generalnie trzeba by podmienić dany podzespół i testować, bo teraz to gdybamy.


(Pierun22) #20

Karta jest sprawna bo na Gtx 280 i Gt220 jest to samo.