Problem z Neostradą 6 Mb/s - wolny transfer


(Jaro070) #1

Witam,

Mam problem z internetem tp 6 Mb/s. Router to D-Link DSL-G624T i łączę się z nim przez WiFi w komputerze - karta WiFi D-Link DWL-G510. Sterownik to ndiswraper (WinXP x64). Od routera dzieli mnie 15m, ściana i sufit. Prędkość sprawdzałem na stronie speedtest.tp.pl i wyszło:

ping: 38 ms,

down: 0,33 Mb/s,

up: 0,53 Mb/s,

czyli o wiele wolniej niż można się było spodziewać. System jaki używam to polski remiks Ubuntu 10.10 ze wszystkimi aktualizacjami. Czy wolna prędkość internetu jest spowodowana złą konfiguracją routera/komputera czy jest to problem ze sprzętem lub systemem? Dodam, że na telefonie (Nokia C6-00) działa z pełną prędkością (mierzone speedtest.net).

Wpisałem w terminalu iwconfig i wyszło:

jaro070@jaro070-desktop:~$ iwconfig

lo no wireless extensions.


eth0 no wireless extensions.


wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"daniel"  

          Mode:Managed Frequency:2.442 GHz Access Point: 00:1C:F0:B0:EA:C6   

          Bit Rate=36 Mb/s Tx-Power:20 dBm Sensitivity=-121 dBm  

          RTS thr=2347 B Fragment thr=2346 B   

          Power Management:off

          Link Quality:43/100 Signal level:-68 dBm Noise level:-96 dBm

          Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0

          Tx excessive retries:32670 Invalid misc:264249 Missed beacon:0

#2

Jaro070 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(Oxide94) #3

Być może jest to spowodowane faktem, ze do routera jest znaczna odległość oraz przeszkody w postaci ściany i sufitu, a router ma kartę sieciową Wi-Fi w standardzie 802.11g (a nie 802.11n). Istotne jest też ustawiene anten obu urządzeń - komputera i routera. Czy masz możliwość wpięcia się kablem bezpośrednio do routera lub przebywania w zasiegu sieci Wi-Fi ok 1-2 metry od routera? Jeśli tak, to przetestuj wtedy szybkość łącza, to powinno rozwiać wątpliwości.

PS Nie jestem do konca pewien, bo jednak ping 38 ms to nie jest dużo, a przede wszystkim przy słabym sygnale Wi-Fi wydłuża się właśnie ping...

Oczywiście wina może leżeć jeszcze po stronie tp :wink:


(Jaro070) #4

Telefon mam w tej samej odległości co komputer i speedtest.net pokazuje ~6000 Kb/s, więc to chyba nie przez odległość. Nie mam możliwości przeniesienia komputera bliżej routera (i na odwrót też) ani wpięcia kablem, ponieważ w routerez nie działają złącza RJ-45.

Karta gubi także pakiety:

ping -s 65000 -c 20 213.180.146.27

PING 213.180.146.27 (213.180.146.27) 65000(65028) bytes of data.

65008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=15 ttl=56 time=1565 ms


--- 213.180.146.27 ping statistics ---

20 packets transmitted, 1 received, 95% packet loss, time 19039ms

rtt min/avg/max/mdev = 1565.246/1565.246/1565.246/0.000 ms, pipe 2

ping -s 35000 -c 20 213.180.146.27

PING 213.180.146.27 (213.180.146.27) 35000(35028) bytes of data.

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=2 ttl=56 time=728 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=3 ttl=56 time=644 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=4 ttl=56 time=896 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=5 ttl=56 time=731 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=6 ttl=56 time=804 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=7 ttl=56 time=674 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=8 ttl=56 time=681 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=9 ttl=56 time=726 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=10 ttl=56 time=726 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=11 ttl=56 time=805 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=12 ttl=56 time=685 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=13 ttl=56 time=646 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=14 ttl=56 time=830 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=15 ttl=56 time=657 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=17 ttl=56 time=656 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=18 ttl=56 time=723 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=19 ttl=56 time=980 ms

35008 bytes from 213.180.146.27: icmp_req=20 ttl=56 time=672 ms


--- 213.180.146.27 ping statistics ---

20 packets transmitted, 18 received, 10% packet loss, time 19008ms

rtt min/avg/max/mdev = 644.709/737.534/980.795/90.249 ms

ping -c 20 192.168.1.1

PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=1 ttl=255 time=4.39 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=2 ttl=255 time=5.80 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=3 ttl=255 time=4.78 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=5 ttl=255 time=5.78 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=7 ttl=255 time=4.20 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=8 ttl=255 time=14.5 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=9 ttl=255 time=22.8 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=10 ttl=255 time=13.8 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=14 ttl=255 time=3.99 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=15 ttl=255 time=2.89 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=16 ttl=255 time=2.70 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=18 ttl=255 time=3.70 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=19 ttl=255 time=4.92 ms

64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=20 ttl=255 time=2.80 ms


--- 192.168.1.1 ping statistics ---

20 packets transmitted, 14 received, 30% packet loss, time 19047ms

rtt min/avg/max/mdev = 2.703/6.944/22.856/5.698 ms