Problem z nową kartą GT240 - instalacja sterowników

Mam problem i już nie wiem o co chodzi. Już nie raz instalowałem nowe podzespoły, ale tak jeszcze nie miałem.

Miałem kartę graficzną GeForce 8800 i dziś zamontowałem do komputera nową kartę Gigabyte nVidia GT240. Po uruchomieniu komputera był obraz. Zainstalowałem sterowniki, uruchomiłem ponownie komputer, pokazał się ekran startowy, pomieliło dyskiem i nagle przestało. A obrazu brak. Poczekałem z 5 minut i nic się nie pokazało.

W trybie awaryjnym obraz jest, ale w normalnym tak jakby w ogóle system się nie chciał załadować.

System Windows 7 Pro 64-bit

Sterowniki z dostarczonej płytki (z Windows Update dzieje się tak samo)

Spróbuj …tych

Link odsyła do tego topicu ;|

Zainstalowałem na świeżo Windowsa 7 żeby sprawdzić jak sprawa wygląda na czystym systemie. Dokładnie tak samo. Instaluję najnowsze sterowniki ze stronki nvidii, system się ładuje, pokazuje się ekran z napisem “ładowanie systemu” czy jakoś tak, czarny ekran i na tym koniec. Jak komputer zostawię włączony w tym stanie rzez jakieś 5-10 minut, to pokazuje się bluescreen. ;/

Jeżeli po instalacji Windowsa instalowałeś sterowniki chipsetu ,a problem nadal istnieje podejżewam ,że może to być związane z zasilaczem ( niestabilna linia 12V ) ,oczywiście jest to tylko teoria, dobrze by było abyś sprawdził kartę grafiki na innym kompie … jeżeli wszystko będzie OK to znaczy ,że problem tkwi jednak w konfiguracji podzespołów Twojego komputera… jeżeli błąd się powtórzy… pozostaje Ci zareklamować produkt jakim jest karta grafiki

BSOD, który się pojawia po jakiś 5-6 minutach bezczynności informuje o błędzie pliku nvlddmkm.sys. Zauważyłem, że to bardzo częsty błąd, bo po wpisniu w google “nvl” ciąg dalszy nazwy pliku pokazuje się jako pierwsza podpowiedź.

Myślałem o aktualizacji BIOSu, ale mam najnowszy. Podejrzewam jeszcze, że wina może leżeć po stronie PCIe. Na płycie mam PCI Express 16 v1, a karta jest PCI Express 16 v2. Zasilacz mam 350W, ale to też nie powinien być problem, bo sprawdzałem pobór mocy komputera i waha się pomiędzy 190 - 230W.

Podaj mi pełny komunikat który ukazuje się przy BSOD

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … 4cf1a.html

To nie zdjęcie mojego autorstwa. Znalazłem je na Internecie, ale u mnie wygląda to tak samo.

Komputer oddałem znajomemu, który ma serwis komputerów. Mi się już pomysły wyczerpały, a on ma większe możliwości przetestowania mojego PC i nowej karty.

Zobaczymy co on wykombinuje. Z resztą on również tak jak ja podejrzewa, że sprawa może być po stronie wersji portu PCIe

Napisz mi na PW - oczywiście jak będziesz mógł ( jak już będziesz mieć sprawny komputer ) co było przyczyną … niestety zdjęcie jest bardzo nieczytelne…

Mialem taki sam problem od poniedzialku do dzis,lecz z innym modelem ge force .Odlaczylem dodatkowe zasilanie od karty na czas instalacji sterownikow.Po zamknieciu systemu podlaczylem zasilanie i baaa kazda wersja sterownika ,jak nie moglem przedtem zainstalowac smiga teraz smialo:).dziwne,ale poskutkowalo:).

Tylko, że moja nowa karta GT240 nie ma dodatkowego zasilania.

Problem został rozwiązany. Z tego co ustaliliśmy ze znajomym winę ponosi płyta główna i jej obsługa pamięci RAM. Posiadam dwie kości pamięci GoodRAM (1GB + 2GB; 800Mhz; CL5). Gdy wsadzona jest tylko jedna kość pamięci (bez znaczenia która) to wszystko działa bez zarzutu. Gdy dołączyliśmy dodatkową kość 1GB (taką samą jak moja) również wszystko działa poprawnie. Nie wiedzieć czemu w konfiguracji 2+1 GB są problemy.

Dodatkowo zauważyłem, że w takiej konfiguracji RAMu Windows XP (32bit) wykrywa 3GB pamięci, ale Windows 7 (64bit) wykrywa już tylko 2,76GB.

…dziwna sprawa