Problem z nowym routerem...?

Hej.
Na starym routerze takim cos koło 40zł Internet mi szybciej działał - nie miałem opóźnień w pingu aż tak dużych.
W przypadku nowego tplink jest inaczej…długo trwa…router położyłem w tym samym miejscu…
Co mi radzicicie?
Mojj oto ping:
C:\WINDOWS\system32>ping wp.pl

Pinging wp.pl [212.77.98.9] with 32 bytes of data:
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=1159ms TTL=58
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=1074ms TTL=58
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=661ms TTL=58
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=604ms TTL=58

Wp.pl? To akurat nie najlepszy przykład. Ale chyba coś jest na rzeczy. Bezprzewodowy?
2020-10-05_123303

Pingnij router, albo wrzuć traceroute/mtr

Już rozwiązałem korzystając z https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4000461/windows-10-wifi-problems-home-layout
Zmieniłem kanał częstotliwości na routerze tplinka z auto na 11
pingi z około 1159ms wróciły do
35ms
Był to bezprzowodowy internet WiFi.

Tylko nie działa na wszystkich kompach…:frowning:
Mam trzy laptopy i na dwóch wifi działa ok a na trzecim ping powyżej 3000ms p co by chodziło?

Poszukaj innego mniej zatłoczonego kanału.

Znowu zmienić z 11 na 6?

Masz tam soft pod windowsa, gdzie będziesz widział na jakim channelu są inne routery w okolicy:

Sprawdzę jakie inne są kanały w okolicy i co później? Jak będą najczęściej 11 i 6 to ustawić 1?

Wybierz najmniej używany spośród: 1, 6 lub 11 - to są defaultowe.

Kanały są na tyle ‘daleko’ od siebie, że się nie nakładają, co nie znaczy ze nie możesz spróbować czegoś pomiędzy, aczkolwiek przy wyborze np kanału 3 będziesz częściowo zagłuszany przez te nastawione na 1 i 6.

??To jaki kanał wybrać zgodnie z wykresem

Myślę, że 1 najlepszy wybór? Jak analizować wykres

Widze tylko jeden router, to nie jest czasem Twój?

Stawiam, że tak będzie, bo wątpię że wyłączyłeś router, a to znaczy że zmiana channelu to przypadek i pewnie bardziej pomógł sam reset routera, który pośrednio towarzyszy zmianie channela.

Kolejna sprawa, to jeżeli faktycznie router jest 20m od komórki to raczej problemem jest zasięg niż cokolwiek innego i stary router mógł mieć ten aspekt lepszy od nowego.

Tak, zgadza się. Tylko mój. Wybrałem kanał 1 i śmiga na wszystkich laptopach. Zmieniłem z 11. Pytania
1 jak analizować wykres
2 czy kanał 1 jest najlepszy zgodnie z wykresem?

Nie zrobiłem resetu routera. Przestawilem z 11 na 1

Wykres ma znaczenie jak jest wiecej routerow w okolicy, u Ciebie wyraznie widac ze tylko jest jeden - Twój, więc to nie ma znaczenia jaki kanał wybierzesz, one tylko służą żeby uniknąć przepchania na jednej linii.

fyi.

Miałem 11 i słabo działał. Zmieniłem Na 1 i jest ok. Czyli nie mam co analizowac wykresu

Ok to możliwe, że tak było. Skonfigurować tplinka jako access point. Na 1 pierwszy mam router główny- pociągnięty kablem na 2pietro (do najnowszego routera) co mam od dziś