Problem z nowymi SDRAMI - dwustronne nie działają


(Kacperlis) #1

Rok temu kupiłem na alegro kośc 512M SDR SDRAM, pasuącą do mojego kompa, już wtedy nie działała. Efekt jest taki sam: nie wykrywa nowego RAMu. Tzn. wykrywają go tylko programy typu CPU-Z, Everest, ale sam windows nie. Co najgorsze - komputer nie startuje z samą kością 256... Jest jakiś sposób? Płyta gł. to Soltek 75KAV, bios to Q12. Log z Everesta przedstawiający starą i nową kość (mam 2 stare, 2x128).

KOD

Pole Wartość

Właściwości modułu pamięci    

Nazwa modułu RM28S261TA-13AC

Numer seryjny Brak

Rozmiar modułu 128 MB (1 rank, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci SDRAM

Szybkość pamięci PC133 (133 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu LVTTL

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh


Taktowanie pamięci    

@ 133 MHz 3.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)


Własności modułu pamięci    

Early RAS# Precharge Nieobsługiwane

Auto-Precharge Obsługiwane

Precharge All Obsługiwane

Write1/Read Burst Obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Differential Clock Input Nieobsługiwane

Redundant Row Address Nieobsługiwane

KOD

Pole Wartość

Właściwości modułu pamięci    

Numer seryjny Brak

Rozmiar modułu 512 MB (1 rank, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci SDRAM

Szybkość pamięci PC133 (133 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu LVTTL

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us), Self-Refresh


Taktowanie pamięci    

@ 133 MHz 3.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)


Własności modułu pamięci    

Early RAS# Precharge Nieobsługiwane

Auto-Precharge Obsługiwane

Precharge All Obsługiwane

Write1/Read Burst Obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Differential Clock Input Nieobsługiwane

Redundant Row Address Nieobsługiwane

Jak na ironię, komputer teraz wykrył (bios) nowy ram, nawet działa w biosie z pozostałymi koścmi... Tylr że póba odpalenie Windowsa - błąd, linuxa - błąd, instalatora windowsa - błąd. Odpala MemTesta - pamięc do dupy. Nosz kur... To nie Wina Windowsa (XP) przecież. To samo jest przy samej kości 512 ora 512+2x128. Dodam, że 128 chodzą bez zarzutu, są jednostronne , a owa 512 []dwustronna. Tak samo inna kość 256 dwustronna - w MemTest sypie błędami, Windows się ładuje i przed logowaniem restart (sama 256). Co to może być? Kości na 90% są dobre! Dodam, że mobo to Soltek 75KAV, bios to Q12, chyba Award 6.0.


(Mad Duck) #2

Niestety przy DDR dwustronnych z jednostronnymi jednocześnie nie uruchomisz. Podobno przy DDR2 już takie połączenie działa, choć mój znajomy dokupił do swoich 2x512MB DDR2 jednostronnych 2*1GB dwustronne i komp zatrzymywał się jeszcze przed BIOSem. Na samych dwustronnych też nie chciał iść. Co do twojej płyty, to nie znalazłem informacji o nie/obsługiwaniu kości dwustronnych, tylko tyle, że maks co możesz tam wpakować to 768MB. Sprawdzałeś te kości dwustronne we wszystkich gniazdach pojedynczo? Może to zwykła złośliwość rzeczy martwych :wink:


(Piotr Kluzowicz) #3

Ja chyba wiem, co jest przyczyną...

Znalazłem specyfikację Twojej płyty głównej: http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=91

Wynika z niej, że:

czyli pojedynczy moduł RAM może mieć maksymalnie 256MB, a Ty zakupiłeś 512. A 512 po prostu nie zadziała.


(Kacperlis) #4

W instrukcji do mojego 75Kav, a nie 75Kav-X pisze, że max 1.5 razem. Nawet jeśli te 256 to czemu kość 256 dwustronna sypi błędami w memteście? Wgrałem bios Q10 i wróciłem do Q12 - wszędzie to samo. A, i zarówno 512 jak i 256 były wsadzone same, bez tych 128.


(Mad Duck) #5

Jeśli kość sypie błędami, to znaczy że jest uszkodzona i z tym nic nie zdziałasz. A jeśli jest tak jak pisze bochen9, to zostają Ci tylko te dwie 128 do użytku niestety.


(Baksiu Gtd) #6

Może po prostu twoja płyta główna nie obsługuje 2 stronnej kości ram.