Problem z ntoskrnl.exe


(Dudi4155) #1

Nie wiem który raz wystąpił już u mie ten błąd. Występował dość często już wpoprzedniej isntalacji systemu, po reinstalce przestało na jakieś trzy miesiące, ale teraz znowu to samo... Przy uruchamianiu komputera czasem po prostu sam uszkodzi mi się ten plik. Bez żadnego powodu. Zawsze gdy się to powtorzy po prostu spod linuksa wrzucam kopię pliku, jednak najdziwniejsze jest to, że czasami mimo tego że wrzucę działającą kopię, ktorą wrzucałem już wcześniej, windows i tak wywala błąd o uszkodzonym pliku. Muszę szukać innej kopii w googlach i trafić na taką, którą system "przyjmie". Tylko w tym tygodniu plik ten uszkodził się trzy razy. Nie instalowałem ostatnio żadnego oprogramwoania które ingeruje w pliki ystemowe, więc nie wiem co jest tego przyczyną. Proszę, pomóżcie!


(Grzech U007) #2

Popatrz tutaj:


(Cosik Ktosik) #3

Tu Masz szybciej i po polsku:

Wejdź do konsoli odzyskiwania (uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej windows - jak się zapyta po raz pierwszy, czy naprawiać, to wchodzisz).

Wpisz MAP ARC

zapamiętaj pod, którą literą jest napęd CD (oznaczymy go jako X);

Wpisz:

expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\WINDOWS\System32\

a jak nie działa

expand X:\i386\ntoskrnl.ex_ C:\WINDOWS\System32\ntoskrnl.exe

x-cdrom, c- dysk systemowy

Zauważ, że po expand i przed C:\windows... jest spacja

expandX:\i386\ntoskrnl.ex_C:\WINDOWS\System32\

Wpisz exit i zrestartuj komputer.


(Dudi4155) #4

Przecież to nic innego jak wrzucenie nowej kopii pliku, poza tym już tego probowałem. Nawet jeżeli to w ogóle zadziała, to za pare dni znów będzie to samo. Polecenie chkdsk /r także nie pomogło. Ja chce się pozbyć tego problemu na dobre, a nie mam pojęcia dlaczego ten plik się sam psuje, skoro komputer wyłączam poprawnie.


(Grzech U007) #5

A spróbuj w konsoli odzyskiwania naprawić plik boot.ini komendą bootcfg /rebuild.

Jeśli to nie pomoże to możliwe, że masz jakiegoś szkodnika. W dziale Bezpieczeństwo zarzuć im loga z hijackthis i combofix.


(Kolmar) #6

Przeskanuj komputer za pomocą Spyware Doctor Starter Edition oraz Trojan Remover


(Dudi4155) #7

Przeinstalowałem GRUBa (linuksowego bootloadera którego używam), i system się o dziwo uruchomił. Zobaczymy jak długo będzie działać tym razem :slight_smile: Żadnych szkodników na 100% nie mam, sprawdziłem loga z hijackthis. Teraz już przynajmniej wiem w czym tkwi problem, i jeżeli sie powtórzy, zmienie bootloadera. Dzięki za pomoc!