Problem z O&O Defrag

Podczas defragmentacji program zatrzymuje się na jednym pliku i nie rusza dalej. Może ktoś z Was wie w czym tkwi problem ? Dysk był sprawdzany i nie wywaliło błędów. Do folderu na , którym zatrzymuje się defragmentacja brak dostępu , nie widać go również z pozycji ukrytych folderów windows. Zależy mi na O&O bo fragmentacja complete access dodaje kopa mojej maszynie. Pomożecie?!

Przed skorzystaniem z tego programu, warto wykonać następujące czynności:

Wyłączyć hibernację, plik wymiany, usunąć punkty przywracania oraz całą usługę przywracania systemu. Wyłączyć usługę kopii w tle.
Dlaczego? Dlatego, że najczęściej te funkcje blokują miejsce i dostęp do plików, powodując, że są one nietykalne przez O&O Defrag.

P.S. Twój obrazek się nie wyświetla…

Pozdrawiam, Direwolf!

Największy sens defragmentacji jest w wypadku partycji systemowej, w przypadku innych zysk wydajności może być niezauważalny.

https://signumone.deviantart.com/art/Zrzut-ekranu-1-700680039?ga_submit_new=10%3A1503599503

I o partycję systemową mi tutaj chodzi. Wyzej działający link ze zdjeciem.

Zablokowane pliki musisz usunąć z dysku, kiedy nie jest uruchomiony system.
Najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie dysku do innego komputera, lub uruchomienie jakiegoś LiveCD, które daje dostęp do plików.

W ogóle wygląda to, jak pliki z dysku przenośnego.

Pozdrawiam, Direwolf!

Ja zaś sugeruję nie ruszać (usuwać) niczego, co ma związek z MFT w NTFS. Zamiast tego - sugeruję użyć opcji Boot time Defragmenatation (dostępnej w Settings -> Boot Time Defragmentation)
Co do “nietykalności” plików - to powiem tylko tyle: używam tego softu od wielu lat, i nie napotkałem “nietykalnych plików”.
Są oczywiście lepsze programy tego typu (np. PerfectDisk) - ale niemiecki program jakoś przekonuje mnie tym, że nie sprawia przykrych niespodzianek.

Sprawe roziązało cmd i wiersz poleceń. Wyzerowało pliki TOPS , które były odpowiedzialne za blokowanie dysku. Po zastosowaniu wpisu i restarcie O&O Defrg zdefragmentował dysk bez problemu.

‘’ I opened an elevated command prompt and entered “fsutil resource info c:” and found the space used by Tops was 368MB. Then I entered “fsutil resource setautoreset true c:” and exited. After a system restart, there was about 30 seconds of high disk activity. Then I entered the first command again and found the space used by Tops was 2MB. So this command does clean out the Tops data file, whether or not it is defragmented in the process is another issue.’’

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam