Problem z obsługą EASEUS Partition Master 9.1.1

Posiadam EASEUS Partition Master 9.1.1 Home Edition, zrobiłem małą partycje do linuxa, ale teraz jest mi nie potrzebna. Chciałem ją z powrotem połączyć z główną ale nie wiem co i jak może ktoś podpowiedzieć.

pierwsze co musiś zrobić to delete partycji która przeznaczyłeś na linuxa a póżniej przydziel wolne miejsce do partycji głównej klikając na niej w opcje “zmień rozmiar”

Witaj

moze to się Tobie przyda

http://www.hotfix.pl/instrukcja-easeus- … r-a339.htm

http://traxter-online.net/easeus-partit … artycjach/

tylko że ja juz to robiłem i dalej to samo

Powinieneś sformatować tę partycje linux na system plików ntfs

Mógłbyś napisać nieco więcej jak wygląda sytuacja ze wszystkimi partycjami i dyskami ale z krótkim opisem pewnie sobie poradzisz.

O ile dobrze pamiętam to po uruchomieniu programu masz okno na którym graficznie przedstawiono Twoje dyski i istniejące na nich partycje. Jeśli masz tylko jeden dysk twardy to po prawej stronie masz wylistowane poszczególne partycje. Nie wiem jaki Linux instalowałeś i jakie partycje on potworzył (ext, swap…?)

Ogólnie jak domyślasz się które do Linuxa to klikasz je prawym przyciskiem myszy i wybierasz DELETE. Możesz również zaznaczyć daną partycję a następnie z niebieskiego menu po lewej stronie kliknąć DELETE PARTITION. Jak już usuniesz wszystko co Linuxowe masz wybór - utworzyć nową partycję Windows albo dołączyć uzyskane wolne miejsce do istniejącej.

Jeśli tworzysz nową partycję - na pasku po prawej stronie obrazującym dysk klikasz prawym przyciskiem pole UNALLOCATED i wybierasz CREATE. Możesz wpisać Labelkę partycji i przy okazji zmienić rodzaj z Logical na Primary. To samo oczywiście dostępne z menu po lewej stronie.

Jeśli chcesz dołączyć wolne miejsce do istniejącej partycji to klikasz prawym przyciskiem na partycję którą chcesz powiększyć i wybierasz RESIZE/MOVE (to samo dostępne z menu po lewej stronie). Następnie pojawi Ci się okno na którym chwytasz suwak obrazujący partycję i przesuwasz go do końca w prawo lub lewo (zależne od tego gdzie jest wolne miejsce).

Na koniec aby zmiany zostały wprowadzone na pasku głównym klikasz ikonę APPLY.

Gotowe. Dawno nie używałem EMP’a ale chyba nic się nie zmieniło i opis powinien być prawidłowy.

lub tym programem jest tutaj do wyboru wersja po polsku

http://www.dobreprogramy.pl/Parted-Magi … 18724.html

tylko musisz wypalić sobie płytke i z niego uruchamiasz

Partycja była w ext, on jest juz po formacie i wy rubryce “file system” pisze “Unallocated” i nie wiem czy tworzyć z niej partycje i później zrobić tak jak napisałeś

Screen:

dysk.jpg

Unallocated znaczy Nieprzypisane

masz tam na niej taką jakby gwiazdke tak?

klikasz prawa myszka na tej gwiazdce wybierasz create partytion wyświetli się okienko partycji dajesz ok

i na górnym pasku 3-cia ikonka APPLY klikasz ją

znowu potwierdzasz yes i tworzy się partycja

tak

Teraz mam ją usunąć czy jak, żeby połączyć ją z główna partycją?

zrobiła się nowa partycja tak?

dajesz na niej prawa mysz i delete partytion

potem wchodzisz na tę główna i znowu prawa mysz wybierasz resize mowe partytion i przeciągasz tym suwakiem do końca czyli rozszerzasz partycje i dajesz apply

niestety suwaka nie mogę przeciągnąć, chyba się zgłoszę na forum Easeus

Coś w tym stylu nie możesz

Dodane 19.06.2012 (Wt) 13:20

Tutaj jeszcze możesz wykonać coś takiego,ale to już wymazuje cały dysk czyli musiałbyś wszystko wgrywać od nowa

wymazanie-dysku-twardego-programem-activ-killdisk-t443881.html

GRYF , Dzięki za pomoc :slight_smile: trochę nie kumałem jak pisałeś ale jak już zobaczyłem filmik to wiedziałem o co chodzi