Problem z obsługą microsoft frontPage


(system) #1

Witam. Robię stronę internetową w programie frontpage, ale mam problem z obrazkami.. Co mam zrobić aby obrazki były wyświetlane na stronie, jak już się wgra plik. I jeszcze jedno, czy cała strona internetowa może się opierać na pliku index.htm ? W indeksie postawiłęm dużo hiperłączy i teraz chce obrazki.


(Dew Z) #2

nie może a raczej musi. index.html to plik który musi się znajdować w głównym katalogu.


(Asterisk) #3

A co zrobiłeś z obrazkami ?

W tym samym folderze, gdzie masz index.html umieść

folder z obrazkami i i do nich wstaw hiperłącza


(Dew Z) #4

…tylko nie w postaci C:/Documents and Settings/ bblablablabla… tylko prosto zaczynając z pozycji folderu z index’em: Moja strona/Grafika/logo.jpeg


(Asterisk) #5

No jasne :smiley:

Gdy wstawisz hiperłącza do tak zlokalizowanych obrazków,

to w momencie wysłania wszystkiego na serwer, obrazki

pozostaną na Twoim dysku - bedzie blamaż.

Stąd propozycja wstawienia foldera, gdzie umieścisz wszystko,

co składa się na treść strony.

Po wysłaniu jego zawartości na serwer - wszystko bedzie OK


(system) #6

A może być wgrany obrazek na photobucket i dać tam na strone obrazek

Złączono Posta : 01.10.2006 (Nie) 11:02

A może być wgrany obrazek na photobucket i dać tam na strone obrazek


(fiesta) #7

Chyba mowa o przestrzeni dyskowej na serwerze.

BTW na 1GB to postawisz z 10 (albo i więcej) bardzo rozbudowanych stron :P.

Pliki obrazów mogą być na dowolnym serwerze w internecie (wtedy podajesz adres do innego serwera). Ale ze względu na szybkośc wczytywania strony lepiej będzie jak będą na tym samym. Zawsze je możesz odpowiednio skompresować, aby wczytywały się szybciej i nie zajmowały wiele miejsca na serwerze.

:? :? :?

Złączono Posta : 01.10.2006 (Nie) 12:52

Już gorszego edytora WYSWIG nie mogłeś sobie znaleźć ??

O niebo lepszy pierwszy lepszy z brzegu NVU :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=22&id=1181

Przynajmniej nie wstawia na kilogramy zbytecznego, kompletnie nieczytelnego kodu.


(system) #8

Ale jak wpiszę adres_obrazka