Problem z OC Core2Duo E4300

Cześć. Chciałem uruchomić tego procka z częstotliwością 3.0GHz. (z 2.25GHz i 2.62GHz stabilnie)

Ustawiłem tak:

FSB 1333MHz

vcore: 1,356V (zmieniałem tez na wyższe)

vmemory: auto (zmieniałem też na 2,1V

4:4:4:15:2clock 667@800 (zmieniałem też na 5:5:5:15:2clock)

Na takich ustawieniach komputer normalnie się uruchamia, zrobiłem test w Super PI, który wypadł pomyślnie. Lecz w 3dMark06 i 05 komputer się resetuję gdy chce wykonać CPU test 1.

Jest jakaś możliwość, żebym uruchomił tego procka na 3.0?

Co moge jeszcze zmienić w BIOS’ie?

a może nie ryzykować ?? jeżeli się już resetuje to mogą być objawy przegrzewania się procka. No chyba że masz chłodzenie bardzo dobre to w takim razie przegrzewanie odpada.

Ja bym jednak pozostał przy 2.62 GHz jak działa stabilnie to dobrze :slight_smile: i tak duża różnica nie jest między 2.62 GHz a 3.0 GHz nawet nie poczuje się różnicy że coś się podkręciło… więc jak chcesz :wink:

____________________________________________________________________________________________

Intel Pentium 4 - 2.66 GHz, Kingston 512 MB DDR, Western Digital - Caviar 160 GB, GeForce 6200 - 256MB, ModeCom 350W, LG Flatron 795FT - 17", dźwięk: zestaw 2.1 - Creative T3100

Procesor się nie przegrzewa - 34*C w ide. Wydaje mi się, że trzeba dzielnik FSB:RAM ustawić, ale ja nie wiem jak. Aktualnie mam na 5:6, a słyszałem, że jak się ustawi na 4:5 to spokojnie procek stabilnie chodzi na 3.0Ghz.

Ładneij wygląda 3.0Ghz we właściwościach komputera 8)

Witam ;]

Moim zdaniem wina jest w częstotliwości pamięci ram.Z artykułów jakich czytałem było napisane że żeby podkręcić procka do 3.0ghz trzeba mieć pamięci 800mhz.

:?

hehe no fakt ładnie wygląda duża ilosć GHz we właściwościach 8) ale czy bedziesz cały czas zaglądał we właściwości i cieszył oko że masz 3.0 GHz ?? :stuck_out_tongue:

I czy bedziesz używał tej pełnej mocy?

Próbuj… to się ustawia gdzieś w biosie ale gdzie to ja tego nie wiem każdy bios inaczej wygląda :stuck_out_tongue:

Jutro się dowiem na ten temat więcej więc jak coś do napisze :slight_smile:

Pentium 4 - 2.66 GHz | ECS P4VXASD2 | Kingston 512 MB DDR | Western Digital - Caviar 160 GB | NVIDIA GeForce 6200 (256MB) | ModeCom 350W | LG Flatron 795FT - 17" | Karta dźwiękowa: C-Media CMI8738/C3DX Audio Device + 2.1 - Creative T3100

Teraz wykręcenie C2D na 3Ghz to nic szczególnego.

Jak masz dobre tempy to jedz z napięciem na proca wyżej.

Niektórzy dają ~1.525 na AC

zmieniłem vcore na 1,45V. Wszystko jak narazie działa bez problemów. :slight_smile: Test w 3Dmark05 udany (15675), w 3Dmark06 również udany (10600), super Pi też udany… :smiley:

Jak temperatury przyzwoite, to jedz dalej

teraz bierz się za oc grafy :slight_smile:

Z tego co zrozumiałem chcesz podkręcić z 2.25 na 3 Ghz.

Moim zdaniem jeśli tak mocno podkręcasz to musisz podnieść jeszcze napięcie rdzeni.

chyba 1.8 na 3.0 …

przeciez podniósł napięcie i mu wszystko śmiga…

a żeś się obudził :x

chyba nie za bardzo.

Widocznie na 1 rdzeniu jest za niskie napięcie. Na oba rdzenie dawałeś takie same napięcie?

a to czytałeś?

przecież napięcia nie ustawia się osobno dla każdego rdzenia… :roll:

napisał że ustawił na 1,45 i wszystko śmiga

Nie. Zwykle czytam tylko początek posta. Zacznę czytać wszystkie.