Witam, posiadam router D-Link DI-524 który posiada adres IP 192.168.0.1 i skonfigurowany DHCP od 192.168.0.100 do 192.168.0.200 i jak korzystam z Wifi w laptopie to dostaje adres 192.168.0.187 i Virtual Server odblokowuje na podany adres port 21155 i w azureusie mam wszystko ok i nie ma problemu z portami. Ale muszę stosować w trochę odległym budynku Access Point Ovslink WL-5460AP i on standardowo ma adres IP 192.168.100.252 i ustawiony DHCP 192.168.100.100 do 192.168.100.200 i teraz ja w tym Access Point zastosuje WISP + Universal Repeater i jak podłącze się tym laptopem do Access Point to dostaje inny numer IP na przykład 192.168.100.100 to odblokowując port 21155 w Virtual Server na Access Point to mam kłopoty w azureusie że jestem za fierwall (to znaczy zablokowany porty) i sprawdziłem że Access Point dostaje adres od routera 192.168.0.163 i jak odblokuje port dla danego adresu na routerze to dalej jest to samo. Nie wiem jak to zrobić i proszę o pomoc niżej zamieszczę status z Access Point i jeszcze jedna sprawa nie zawszę mogę dostać się na access point przy pełnym zasięgu.
Heh, szczerze mówiąc, to wszystko jest bardzo pomieszane… Musiałem przeczytać dwa razy (trzeci raz nie miałem ochoty), ale i tak nie wiem, czy dobrze zrozumiałem…
W każdym bądź razie, jeśli dobrze zrozumiałem, masz rutera podłączonego do neta, a AP podłączony do rutera… I jeśli podłączasz się do AP to masz zablokowane porty…? Jeśli właśnie tak jest, to musisz przekierować porty w dwóch urządzeniach: w routerze docelowy port oraz adres ip AP, natomiast w AP odblokować określony port na adres IP Twojego laptopa. Pamiętaj też, żeby poprawnie skonfigurować firewalle w obu urządzeniach.
Natomiast jeśli źle zrozumiałem, to wybacz W tym wypadku proszę o wyjaśnienie.
Co do tych problemów z podłączeniem się do AP - najprawdopodobniej albo urządzenie jest przeciążone, albo występuje zjawisko kolidowania sygnałów dwóch kart WiFi, które siebie nie widzą (tzw. zjawisko ukrytego węzła). Być może ap nadaje sygnał w tej samej częstotliwości co inny ap w pobliżu, a może po prostu ap nie działa prawidłowo - możliwości jest ogrom.
Tak dobrze mnie zrozumiałeś ale tak zrobiłem jak napisałeś na pierwszym routerze odblokowałem adres Access Point o porcie 21155 a na Access Point odblokowałem adres IP laptopa i to dalej nie chodzi
Jeśli oto zjawisko to napewno nie jest obciążony bo korzystam tylko ja i sprawdzałem czy ktoś się nie podłącza ale aktywny klientem jestem tylko ja chyba że może zmienię w nowy firmware który pojawił się 15 maja, może to pomoże tylko nie wiem czy wgrywać to na kablu czy przez Wifi?
Na kablu, na WiFi zerwie Ci połączenie. Niby plik wgrasz już przez WiFi i dopiero wtedy router zmieni firmware i urwie połączenie, z tym że nie zawsze wychodzi.
Nie wiem czy uwalisz sprzęt ale raczej tak, bo tak jak z alternawywnym firmware dla Linksysów ;] Jeden typ wgrywał po WiFi z 50x i w końcu ten 51 czy który mu się nie udało i miał poważne problemy z przywróceniem na nogi sprzętu.
W takim razie w czymś innym jest problem… Wydaje mi się, że jeszcze czegoś nie skonfigurowałeś w urządzeniach… Pamiętaj, że w routerze i access poincie są firewalle i trzeba dodać odpowiednie reguły do nich (w obie strony!). Sprawdź również firewall na swoim laptopie - go też trzeba koniecznie skonfigurować. Wydaje mi się, że jedynym problemem może być zła konfiguracja urządzeń, ale nie wiem, w czym jest problem
To zjawisko i obciążenie to dwie inne rzeczy… Ale jeśli tylko Ty korzystasz to nie powinno być żadnych problemów.
Radzę przełączyć AP na inny kanał WiFi, najlepiej taki, który nie pokrywa się z drugim (o 5 kanałów różnicy, np. jak ktoś w pobliżu uzywa kan. 2 to przełącz na 7.).