Witam wszystkich
Szukam porady jak wybrać dobrą nagrywarkę DVD
Hobbistycznie zajmowałem się fotografią, dawniej używałem lustrzanki analogowej Canona.
Negatywy skanowałem w labie jako BMP – dość duże pliki jedna klatka 17Mb x 36 klatek.
W sam raz mieści się na jednym CD-Romie 700Mb
Do tej pory używałem komputera:
Procek Celeron 1Ghz,
SDR TwinMos PC-133 256
SDR TwinMos PC-133 512
Widział pełne 768
Płyta CT-6VIA5T
Karta graficzna NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/ Model 64 Pro
Nagrywarkę CD-RW Lite-On 48125S kupiłem 12.12.2002r. na której wypaliłem nie wiem ile ale bardzo dużo płyt.
Do dzisiaj po około 3 sekundach bezproblemowo od włożenia płyty z zapisanymi negatywami w BMP zaczynają
się pojawiać miniatury zdjęć.
W ubiegłym roku kupiłem wprawdzie używany komputer z:
Procek AMD Sempron 2800+
Karta graf RADEON 9600 SERIES
Pamieć Kingston 512/PC 3200/400
Dokupiłem do tego zestawu nagrywarki DVD:
Lite-On ATAPI DVD A DH20A 4P
Lite-On Ihas 122 8
LG- HL-DT DVD-RAM 6H22LP20
Zakupione były
LG-2008/08
Lite-On-2009/12
Jedna z nich jest na SATA, miała to być rewelacja a tymczasem żadna z nich nie odczytuje płyt CD-R z wspomnianymi wcześniej dużymi plikami BMP (około 17Mb).
Po włożeniu płyty gdy da się aut otwieranie, napęd wyje, buczy, szybko wymiata, bez skutku w czasie.
Mija 5,10, minut i nic, wszelka próba ruszenia myszką powoduje wyświetlenie komunikatu „Brak odpowiedzi”
Nie da się zmienić widoku z miniatur na szczegóły, nic się nie da zrobić, komputer się totalnie zawiesza z pulpitu znikają wszystkie ikony ekran robi się niebieski i klapa i tylko reset.
Wydaje mi się że komputer nie jest zawirusowany, bo skanowałem go avastem a problem powstaje tylko przy odczycie płyt CD-RW
Jedyna możliwość to kopiowanie na dysk które nie wiem czemu dla płyty 700Mb jest bardzo długie sięga niekiedy do 10-15 minut i też idą głośne dźwięki z obojętnie do którego z 3 wymienionych wyżej nagrywarek włożył.
A stary komp z znacznie mniejszymi parametrami z tą sama płytą przy odczycie miniatur świetnie sobie radzi.
Myślałem że może to z braku pamięci więc dokupiłem dwie kostki.
(Dysk 160 nie jest zapełniony, ma 80% wolnego miejsca.)
KVR400X64C3A/1G
1GB PC 3200 Kingston
Obecnie mam 3 kostki tego samego producenta
Co daje 2,50GB Ramu
I nic to nie pomogło.
Spotkałem się z opiniami że obecne nargrywarki to chińskie badziewie.
Proszę o poradę jaki model nagrywarki warto teraz kupić aby czytała mi zdjęcia zapisane w BMP.
Z góry dziękuję za pomoc.