Witam. Jestem w przykrej sytuacji, ponieważ zapomniałem hasła do mojego konta. Aby je odzyskać użyłem programu ophcrack. Wypaliłem go i system uruchomiłem z płyty, wszystko ładowało się ale przy oknie w którym powinno wyświetlić się hasło widniał czerwony napis “no empty” (chyba tak ;d). Powtarzałem to wiele razy ale na nic. Co mogę z tym zrobić? Znacie jakieś inne programy do tego typu czynności? Program miałem zainstalowany na płycie DVD-r. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Znam sposób jak przy pomocy linuxa dodać “usera” o prawach admina. Sprawdzałem na win xp, win 7 pro , win 8 enterprise trial. Tylko podaj jakieś namiary na siebie a Ci wyśle plik tekstowy “co i jak”.Pozd.
Może też i nie zamierzać z niego korzystać? Właśnie Cię oświetlę, gdyż Ophcrack bazuje na kernel Linux. Poza tym, LiveCD nie oznacza, iż na Twoim sprzęcie zostanie zainstalowany Linux (pojęcie Linux oznacza jądro, a samo jądro nie będzie działać, gdyż potrzebne są paczki i w ogóle - nazywamy to coś po prostu dystrybucjami). LiveCD, jak sama nazwa wskazuje, pozwala na korzystanie z obrazu płyty systemu bez kopiowania danych na twardy dysk. Jest znacznie powolniejszy, lecz właśnie specjalnie dla kogoś, kto nie ma zamiaru instalować jednej z dystrybucji linuksowych.
Możliwe, iż obraz źle się zgrał na płytę. Sprawdź md5sums, ewentualnie użyj do tego pendrive’a. Sprawdź u kogoś innego, czy program będzie odpowiednio działał.
Kurcze ale mam dzisiaj pecha Dlaczego nie mogę uruchomić komputera po wybraniu trybu awaryjnego z wierszem polecenia? Pisze, że cały czas się ładuje. Proszę pomocy!
Myślisz że tęczowe tablice na płytce to dużo ? Tego są grube terabajty, czym dłuższe hasło tym większe tablice musisz mieć. Poza tym:
a
to BAAARDZO duża różnica. Innymi słowy, aby odzyskać to hasło musisz ściągnąć większe tablice tęczowe, lub je sobie wygenerować (co bardziej się opłaca zależy od prędkości transmisji twojego internetu i specyfikacji pc / dysku).
Usuniesz hasło softem wbudowanym w hirens boot’a. Nie pamiętam nazwy (tam masz całą zakładkę z tym)
Zabezpieczenia w windows są na tyle słabe że nie posiadają żadnych soli - dlatego można skorzystać z gotowych tęczowych tablic (kombinacji hash - hasło). ophcrack po prostu wyszukuje hash hasła systemu w takowej tablicy i zwraca hasło do niego przypisane. Możesz skorzystać z tych w linku wyżej lub użyć google by wyszukać inne.