Mam pewien problem. Na komputerze (windows 7) zainstalowałem dosc starą grę Civilization 3 wydanej przez Cenege (z dodatkiem Cicilizations Conquest).
Po zainstalowaniu postanowiłem odinstalować by wgrać nowsza wersję. Gra podstawowa odinstalowała mi sie (Civilization 3) - dodatku już nie mogłem odinstalować. Program wywaliłem w sposób konwencjonalny, tj. Dodaj/Usuń programy. Dodatek widnieje jeszcze w rejestrze lecz już go odinstalować nie moge. Pokasowałem wszystkie związane z nim foldery i ikony, które zostały w komputerze. Teoretycznie wpisów z tego programu nie ma już w ogóle, ale system dalej widzi mi go jako zainstalowanego, a kolejna wersja również z tego powodu nie chce się zainstalować. Jak mogę znaleźć wpisy tego programu? Próbowałem już inne programy (Absolute Uninstaller) i dalej ten sam problem:
Unwalid uninstall control file - i tu ściezka do pliku, którego nie ma już w rzeczywistosci.
Jak pozbyc sie tej resztki programu?
Dziękuję za sugestie, prosze jednak o niezbyt “fachowe” odpowiedzi - jestem całkowicie amatorem w tym względzie. Podpowiedzi mniej “łopatologiczne” mogą zostać niezrozumiane
dzięki za odpowiedź, ale czy mogę prosić trochę jaśniej?..
sorry za lamerstwo, pewno gdybym wiedział jak to sprawdzić, nie było by mnie tu. Dodam tylko że w dodaj/usuń programy dodatek widnieje jako program do odinstalowania. Po odinstalowaniu programu głównego jednak ikonki do dodatków zmieniły wyglad i brak scieżki do jego odinstalowania. ponowne zainstalowanie programu głównego nie zmienia niestety nic.
Ja poleciłbym program Ashampoo WinOptimizer 5 i moduł Registry Optimizer(w kategorii Czyszczenie systemu).
Klikasz kartę Moduły, później przycisk Registry Optimizer, potem na Uruchom nowe wyszukiwanie, czekasz… , klikasz Pokaż szczegóły a potem w wynikach powinieneś znaleźć co o Twojej grze(czy tam dodatku). Klikasz Skasuj.
Dzięki serdeczne. Revo Instaler to naprawdę dobry program - wyczyścił pozostałości wpisów w rejestrach (było ich kilkanascie). Gra już zainstalowana, pożeracz czasu znów po latach na chodzie
Ashampoo nie dał rady, jednak usunąłem kilkaset wpisów zbednych.