Problem z odinstalowaniem programu

Witam,

Mam pewien problem. Na komputerze (windows 7) zainstalowałem dosc starą grę Civilization 3 wydanej przez Cenege (z dodatkiem Cicilizations Conquest).

Po zainstalowaniu postanowiłem odinstalować by wgrać nowsza wersję. Gra podstawowa odinstalowała mi sie (Civilization 3) - dodatku już nie mogłem odinstalować. Program wywaliłem w sposób konwencjonalny, tj. Dodaj/Usuń programy. Dodatek widnieje jeszcze w rejestrze lecz już go odinstalować nie moge. Pokasowałem wszystkie związane z nim foldery i ikony, które zostały w komputerze. Teoretycznie wpisów z tego programu nie ma już w ogóle, ale system dalej widzi mi go jako zainstalowanego, a kolejna wersja również z tego powodu nie chce się zainstalować. Jak mogę znaleźć wpisy tego programu? Próbowałem już inne programy (Absolute Uninstaller) i dalej ten sam problem:

Unwalid uninstall control file - i tu ściezka do pliku, którego nie ma już w rzeczywistosci.

Jak pozbyc sie tej resztki programu?

Dziękuję za sugestie, prosze jednak o niezbyt “fachowe” odpowiedzi - jestem całkowicie amatorem w tym względzie. Podpowiedzi mniej “łopatologiczne” mogą zostać niezrozumiane :wink:

Zobacz czy masz wpis w kluczach maszynowych rejestru - jeżeli tak to wywal go ręcznie, urucho ponownie komputer i wtedy zobacz co będzie.

dzięki za odpowiedź, ale czy mogę prosić trochę jaśniej?..

sorry za lamerstwo, pewno gdybym wiedział jak to sprawdzić, nie było by mnie tu. Dodam tylko że w dodaj/usuń programy dodatek widnieje jako program do odinstalowania. Po odinstalowaniu programu głównego jednak ikonki do dodatków zmieniły wyglad i brak scieżki do jego odinstalowania. ponowne zainstalowanie programu głównego nie zmienia niestety nic.

http://www.dobreprogramy.pl/Narzedzia-systemowe,Kategoria,Windows,25.html

Poszukaj jakiegoś programu do odinstalowywania, ewentualnie do czyszczenia rejestru.

Ja poleciłbym program Ashampoo WinOptimizer 5 i moduł Registry Optimizer(w kategorii Czyszczenie systemu).

Klikasz kartę Moduły, później przycisk Registry Optimizer, potem na Uruchom nowe wyszukiwanie, czekasz… , klikasz Pokaż szczegóły a potem w wynikach powinieneś znaleźć co o Twojej grze(czy tam dodatku). Klikasz Skasuj.

http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo-WinOptimizer,Program,Windows,12777.html

Polecam znakomity program Revo Unistaller. Sam z niego korzystam jak trzeba. Wersja Darmowa w zupełności wystarcza

Pozdrawiam

Dzięki serdeczne. Revo Instaler to naprawdę dobry program - wyczyścił pozostałości wpisów w rejestrach (było ich kilkanascie). Gra już zainstalowana, pożeracz czasu znów po latach na chodzie :wink:

Ashampoo nie dał rady, jednak usunąłem kilkaset wpisów zbednych.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.