Problem z odpaleniem odpaleniem wirtualnego dysku sklonowanego z fizycznego

Cześć!

Utworzyłem obraz dysku poleceniem:

dd if=/dev/sda1 of=/media/EXTERNAL_DRIVE/sda.img bs=1024

Następnie(już na windowsie) przekonwertowałem go do formatu obsługiwanego przez VirtualBox:

qemu-img.exe convert source.img -O vpc -o subformat=dynamic dest.vhd

Teraz, gdy próbuję odpalić wirtualną maszynę z tego dysku, dostaję komunikat:

FATAL! No bootable medium found!

Podłączając ten dysk pod maszynę z działającym systemem, jest on widoczny, są na nim pliki.

Macie pomysł, jak zrobić ten dysk znowu bootowalnym?

A jaki OS konwertujesz?

Ubuntu 16.04

Przekonwertuj plik obrazu systemu sda.img na plik dysku wirtualnego  VirtualBox poleceniem:

VBoxManage convertfromraw -format VDI sda.img sda.vdi

lub

VBoxManage convertdd sda.img sda.vdi

plik nazwa_pliku.vdi wstawić do maszyna w nośnik

Przyjrzyj się komendzie jaką wydałeś, a dokładniej, jakidałeś dysk źródłowy. Dałeś /dev/sda1, czyli zrzuciłeś TYLKO JEDNĄ PARTYCJĘ, a nie cały dysk. Do zabootowania systemu potrzebna jest nie tylko zawartość tej partycji, ale też zawartość sektora rozruchowego MBR, który jest poza partycją. Jest tam kod ładujący bootloader (z reguły GRUB). Nie skopiowałeś więc MBR, a jeśli ustawiłeś /boot jako osobną partycję, to GRUBa też nie skopiowałeś. To spowodowało, że plik obrazu nie jest bootowalny. Aby zrobić to prawidłowo, musisz dać: /dev/sda to oznacza cały dysk łącznie z rekordem rozruchowym MBR.

Alternatywnie, możesz podmontować gotowy obraz i ręcznie zainstalować tam bootloader łącznie z kodem ładującym w MBR.

Zgodnie z radą @kuba3351 zrzuciłem cały dysk (if=/dev/sda), nie tylko tą jedną partycję i śmiga. Wielkie dzięki.