Problem z Odpaleniem systemu?

Do moderatora. nie byłem pewien czy zamieścić to tu czy w hardware wiec w razie potrzeby proszę przenieść

Witam. Mianowicie mam pewien (a właściwie mój kolega. a że teraz nie ma dostępu do neta pisze za niego) problem z uruchomieniem systemu.

Pasek ładowania przy odpalaniu XP przechodzi około 6-7 razy i nagle sie zatrzymuje w połowie. próby odpalenia były wszystkie możliwe chyba. pierw “ostatnie działające ustawienia” “debugacja” “awaryjny”. w każdym przypadku stopował się w pewnym momencie (nawet nie pojawiał się ekran powitalny).

Próby formatu nie powiodły się :?

w momencie “naprawy” lub “nowej instalacji” instalator zatrzymywał się przy “sprawdzaniu dysku”. próbowaliśmy też z dyskietki startowej win 98. wywalało komunikat że “odczyt z dysku nie gotowy/ nie powiódł się” (coś w ten deseń nie pamiętam dokładnie)

postanowiliśmy przenieść dysk do mojego komputera i odpalić go jako slave. po załadowaniu systemu "pasek) system się…zwieszał? HDD LED świecił cały czas i system się nie włączał ( po odłączeniu dysku i rebocie systemu bez dysku działało normalnie )

przestawialiśmy go pierw na slave potem jako second master, Cable select. zawsze to samo. próby też były przez kieszeń na dysk pod usb. było to samo. podejrzewam tutaj padnięcie Bootsectora. (sam dysk fizycznie raczej nie padł. przed odpaleniem systemu pojawia sie miły komunikacik o “awaryjnym” “ostatnich działających ustawieniach” i “normalnym odpaleniu” + “przeprosiny za złe odpalenie systemu”)

mianowicie co to mogło być? jak go “odratować” lub “wskrzesić”? dane na dysku są bardzo ważne (zawarta jest na nim praca magisterska)

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Jeśli chodzi o dane to możesz odpalić linuxa - powiedzmy knopixa. A co ty piszesz że Format zawiódł - to chciałeś formata robić mimo że masz na nim cenne dane. No a po za tym nigdy nie uruchomisz w ten sposób windowsa- przekładając dysk do drugiego kompa bo chyba w rejestrze masz zapisane co masz za monitor, ile ramu, jaki procek, jaka płyta i wiesz mnustwo innych rzeczy. Co mogło pójść? Nie wiem bardzo. Spróbuj uruchomić konsole odzyskiwania systemu i wpisać mbr, boot - wiesz coś z tymi plikami - tylko przed luknij w parametry - znaczy sie w helpa.

100% uszkodzony dysk to juz wiesz co do odratowania danych to zrób na swojim kompie dyskietki partition magic i z tych dyskietek na dysku twardym pomin uszkodzone sektory, nastepnie odpal kompa z knopixa (chyba najlepsza nieinstalowywalna dystrybucja linuxa) i zgraj dane na cd / dysk

/add jesli jestes z warszawy (widze ze chodzi o BARDZO wazne dane) to na ochocie jest firma ktora ci odratuje dane (cena okolo 200zł ale warto jesli jest tam praca magisterska) jakby co to pm’em wyśle ci adres.

Jeśli chcesz odzyskać te pliki to nie radze używać płyty instalacyjnej Windows…

Dysk raczej uszkodzony.

Przeskanuj obszar Unallocated -> Advance Scan i powiedz jaki wynik (podepnij dysk pod inny komp, program zainstaluj na innym kompie). Czy w ogóle idzie i jest dostęp do partycji.

Dysk jest podzielony na pratycje. jedna z nich jest z systemem a druga z danymi(tam jest praca magisterska). chciałem sformatować partycje z systemem.

pozatym poczytaj ze zrozumieniem

system jest odpalany z dysku ustawionego na Master

w ten sposob wraz z kolega przenosilem dane z jego dysku na moj i odwrotnie. ten z nas kto przenosil dysk przestawiał go na slave. a chcielismy go przestawic do mojego by odzyskac prace magisterska