Problem z odtwarzaniem filmów na telefonie

Dzień dobry!

Cześć.

Pierwszy raz spotykam się z takim problemem, i to na takim urządzeniu :wink: Aktualizacja Androida, czy też ustawienia fabryczne próbowałeś, lub też reinstalacja Androida? Reinstalacja zazwyczaj pomaga na “prawie” wszystkie problemy z urządzeniem na Androidzie.

Zobacz jak będzie na odtwarzaczu MX Player. Tam masz również do wyboru dekodowanie sprzętowe i programowe, więc jak na jednym będzie działało niepoprawnie, to spróbuj na drugim.

Jaki to jest tablet i konkretny model telefonu (One Touch mi mówi tyle samo, co byś napisał Samsung Galaxy - jest wiele modeli, wydajny Note 4 i mało wydajny chociażby Galaxy Trend)? Może być również tak, że telefon nie radzi sobie np. z dużą rozdzielczością.

1. Najpierw spróbowałem z MX Playerem. Film odtwarza prawidłowo, ale bez dźwięku. Wyświetla mi się komunikat: Format audio AC3 nie jest obsługiwany. Może to naświetli trochę sprawę. :smiley:

2. Telefon to Alcatel One Touch Idol Mini, natomiast tablet to Motorola Xoom.

1. Czy przywrócenie ustawień fabrycznych lub reinstalacja Androida usuną mi wszystkie pliki?

W takim przypadku, warto spróbować z reinstalacją, lub też przywróceniem telefonu do ustawień fabrycznych. Jeśli jednak i to nie pomoże, to jednak wina producenta i samego urządzenia.

1.Nie prosił Cię o pobranie kodeku? Zmień opcje od audio. Tam masz do wyboru dekoder sprzętowy i programowy. Pokombinuj z tym. Ewentualnie szukaj filmów w innych formatach. Zobacz ten temat i ewentualnie ten.

3.Tak, usunie (aplikacje, kontakty, wiadomości itd., a pliki z karty pamięci i multimedia z pamięci telefonu powinny zostać nienaruszone). Jednak nie sądzę, aby resetowanie do fabrycznych pomogło w tym przypadku.

1. Nie prosił. Ściągnąłem wszystkie możliwe kodeki ze Sklepu Play. Jeśli chodzi o kombinowanie to spróbuję się pobawić, chociaż w zasadzie nie mam zielonego pojęcia co zaznaczyć, a co nie. Filmów mam całą bibliotekę i ciężko byłoby mi zmieniać formaty lub szukać od nowa (w ostateczności  spróbuję). Tematy przejrzane, u mnie nie “łyka” :-P. 

1.Który kodek zainstalowałeś? Co dokładnie robiłeś?

2.Nie ma sensu. Jeżeli jest to jedyny problem, to nie ma to najmniejszego sensu. VLC odtwarza w standardzie AC3, ale jest to beta i też może mieć problemy na niektórych urządzeniach, bądź z niektórymi formatami, a MX Player w standardzie nie obsługuje AC3. Miałeś jakiś problem przy instalacji? Czegoś nie zrozumiałeś? Po doinstalowaniu (odpowiedniego dla danego procesora) kodeka z XDA powinno działać bez problemów.

1. http://zapodaj.net/ab88c85922dd4.png.html - lista kodeków, które zainstalowałem, ściślej ściągnąłem ze sklepu Play.

Nie miałeś pobierać kodeków ze sklepu Google Play (je pobierasz tylko wtedy, kiedy prosi Cię o nie program). Poza tym pobrałeś kodeki, które nie są dla Twojego urządzenia (Twój procesor nie jest oparty o architekturę ARMv6 czy chociażby MediaTek, to nie jest nVidia Tegra 3). :slight_smile: Chyba nawet nie wchodziłeś na te tematy, które Ci podałem. Mx Player w standardowych kodekach nie obsługuje AC3. Miałeś zainstalować kodek z XDA (XDA jest zaufane, a kodeki nie wymagają roota czy modyfikacji urządzenia, więc spokojnie, nic z telefonem się nie stanie). Odinstaluj wszystkie kodeki i samego Mx Player i postępuj zgodnie z poniższą instrukcją.

1. Pobierz Mx Player ze sklepu Google Play.
  2. Pobierz ten pliki skopiuj go do katalogu głównego w pamięci wewnętrznej telefonu (nic oprócz kopiowania nie robisz - masz po prostu skopiować plik neon.1.7.32.zip takim jaki on jest - bez wypakowywania) lub do folderu “pobrane” (download/downloads).
  3. Po włączeniu MX Player powinna wyskoczyć Ci informacja o niestandardowym kodeku - wybierasz “ok”.
  4. Następnie wymagane jest ponowne uruchomienie aplikacji - klikasz “ok”.
  5. Program powinien się ponownie uruchomić.
  6. Następnie wejdź w opcje (trzy “kropeczki”) - “Pomoc” - “O programie” i sprawdź, czy w pierwszym akapicie (“MX Player”) widnieje informacja o niestandardowym kodeku.

Po wykonaniu tych kroków wszystko powinno działać tak jak powinno. Ta paczka, którą podałem, powinna działać z Twoim telefonem. Z urządzeniami opartymi np. o nVidia Tegra lub o procesory x86 (Intel Atom) potrzebne są inne kodeki.

Trzeba było iść na informatykę, a nie na humana ;-). Dzięki wielkie, wszystko śmiga jak trzeba. Linki przejrzałem, ale nie potrafiłem się nimi obsłużyć. Masz u mnie plusa :slight_smile: