Problem z odtwarzaniem plików video - czarne, poziome kreski


(Pucekmateusz) #1

Witam

Od czasu po formatowaniu dysku, mam pewien problem z odtwarzaniem plików wideo.

W wielu z nich, podczas odtwarzania pojawiają się regularnie, niewielkie czarne, poziome kreski (takie jakby zakłócenia) na obrazie.

Nie jest to zależne od kodeku, ponieważ to samo dotyczy zarówno tych zakodowanych w Divx jak i Xvid - ale nie we wszystkich plikach ten problem występuje. Nie wiem od czego to jest zależne.

Kodeki jakie zainstalowałem to K-lite codec pack 4.81 full, karta grafiki GF 6600 + najnowsze sterowniki, system XP Pro SP2.

W jednych filmach objawia się to w mniejszym stopniu, w innych w większym, a w niektórych wcale.

Czym może to być spowodowane? Jak to zlikwidować?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.


(Lukaszk 89) #2

A czy podobnie jest w grach?Podkręcałeś grafę?

Zobacz jak jest na VLC.


(Pucekmateusz) #3

Na VLC tak samo to wygląda niestety.

Nigdy nie podkręcałem grafiki - zainstalowałem tylko najnowsze sterowniki.

Dodam, że w każdym odtwarzaczu te bruzdy wyglądają nieco inaczej. Raz są czarne i pokazują się tylko momentami, a np. w VLC są takie jakby przezroczyste i trwają praktycznie ciągle, przesuwając się w linii poziomej na ekranie z góry na dół.


(XMan) #4
  1. Odinstaluj wszystkie kodeki w ,,Dodaj lub usuń programy".

  2. Przeczyść komputer CCleanerem oraz Eusing Free Registry Cleanerem w temacie :

viewtopic.php?f=16&t=254087

  1. Zainstaluj od nowa kodeki K-Lite Codec Pack Full oraz Real Alternative :

viewtopic.php?f=2&t=242429

  1. Zainstaluj ponownie najnowsze biblioteki DirectX 9.0c :

viewtopic.php?f=7&t=213229

U mnie np. wszystko odtwarza bez problemów / oprócz DVD / zwykły CinemaPlayer - tylko 339 kB :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... ayer+1.6.8


(Pucekmateusz) #5

Zrobiłem dokładnie tak po kolei. Niestety nie wyeliminowało to problemu. Fakt, zauważyłem pewną poprawę ale i tak to występowało.

Co ciekawe, przypadkowo rozwiązałem ten problem - zmieniłem rozdzielczość ekranu z 1280x800 na 1680x1050 i wszystko przeszło. Nie wiem co tu ma do rzeczy rozdzielczość, ale jak widać pomogło.

Co prawda trochę za duża ta rozdzielka dla mnie, ale pewnie się przyzwyczaję. Niestety nie mam żadnej innej rozdziałki 16:10 w wyborze w systemie. Rozdzielkę 1280x800 dodałem ręcznie przez panel sterowania Nvdii, ale jak widać okazała się wadliwa (pamiętam nawet komunikaty, że mogą wyniknąć z tego powodu pewne problemy).

Dzięki za pomoc.