Problem z odtwarzaniem zdjęć Win 7

Witam. Tak jak w temacie nie mogę odtworzyć zdjęć na komputerze. Nie wiem czym jest to spowodowane i nie znam się na tym za dobrze. Liczę na waszą pomoc.

Bez tytułu.png

Przecież widzisz, że mają rozszerzenie COM.

Usuń .com i sprawdź czy można otworzyć  zdjęcie.

Czy słowo decoder było wcześniej w nazwach plików, bo może zostały zaszyfrowane przez wirusa?

Słowo decoder było także wcześniej. Zdjęcia działały wcześniej normalnie, wyjechałem na wakacje i laptop został w domu, możliwe że ktoś go używał i po moim powrocie już nie mogę ich odtworzyć.

Nie możesz ich otworzyć bo jak napisane wyżej mają rozszerzenie jakieś kosmiczne i komputer nie ma szans domyśleć się czym to otworzyć.

Użyj prawego przycisku myszy i wybierz: otwórz za pomocą, następnie wybierając jakiś program do grafiki (zdjęć).

Jeżeli to nic nie da to jest jak napisane wyżej - Wirus!

Przy zdjęciach których nie da się otworzyć nie mam wgl. opcji “otwórz za pomocą”

No to zmień nazwę poprzez prawy przycisk kasując ten cały bałagan aby nazwa była tylko nazwa.jpg

Pytanie czy da się to jakoś naprawić ? 

Bez tytułu.png

W tej sytuacji zostało ci tylko czekać na odpowiedź informującą jaki to wirus i czy jest możliwe to przeskoczyć :slight_smile: Ja akurat tego nie wiem

Jeżeli nie masz kopii zapasowej danych to zapewne ich nie odzyskasz, wstaw jeszcze logi FRST (instrukcja w dziale Bezpieczeństwo) niech ktoś sprawdzi czy nie masz aktywnej infekcji w systemie.

Wygląda na wirusa szyfrującego pliki graficzne.