Witam. Tak jak w temacie nie mogę odtworzyć zdjęć na komputerze. Nie wiem czym jest to spowodowane i nie znam się na tym za dobrze. Liczę na waszą pomoc.
Przecież widzisz, że mają rozszerzenie COM.
Usuń .com i sprawdź czy można otworzyć zdjęcie.
Czy słowo decoder było wcześniej w nazwach plików, bo może zostały zaszyfrowane przez wirusa?
Słowo decoder było także wcześniej. Zdjęcia działały wcześniej normalnie, wyjechałem na wakacje i laptop został w domu, możliwe że ktoś go używał i po moim powrocie już nie mogę ich odtworzyć.
Nie możesz ich otworzyć bo jak napisane wyżej mają rozszerzenie jakieś kosmiczne i komputer nie ma szans domyśleć się czym to otworzyć.
Użyj prawego przycisku myszy i wybierz: otwórz za pomocą, następnie wybierając jakiś program do grafiki (zdjęć).
Jeżeli to nic nie da to jest jak napisane wyżej - Wirus!
Przy zdjęciach których nie da się otworzyć nie mam wgl. opcji “otwórz za pomocą”
No to zmień nazwę poprzez prawy przycisk kasując ten cały bałagan aby nazwa była tylko nazwa.jpg
W tej sytuacji zostało ci tylko czekać na odpowiedź informującą jaki to wirus i czy jest możliwe to przeskoczyć Ja akurat tego nie wiem
Jeżeli nie masz kopii zapasowej danych to zapewne ich nie odzyskasz, wstaw jeszcze logi FRST (instrukcja w dziale Bezpieczeństwo) niech ktoś sprawdzi czy nie masz aktywnej infekcji w systemie.
Wygląda na wirusa szyfrującego pliki graficzne.