Problem z optymalizacją i defragmentacją


(startrek77) #1

Witam, mam Windows 8.1 Pro. Nie działa mi optymalizacja i defragmentacja dysku, a także harmonogram zadań w usługach (mam "wyszarzony" nie mogę nic ustawić ani włączyć). SFC też nic nie pomógł. W większości przypadków do defragmentacji używam Auslogics Disc Defrag i nigdy nie kolidował on z defragmentatorem windowsowym. Jak próbuję usunąć te dostosowane ustawienia jak na screenie to mam odmowę dostępu, że niby nie jestem na koncie admina, a jestem bo to jest moje jedyne konto i jest kontem administratora. Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić? Kiedyś używałam programu GParted do partycji dysków. Czy to on może być winowajcą?
https://zapodaj.net/cde8dde295c7b.jpg.html
https://zapodaj.net/881d13b8372c4.jpg.html


(KAZDAN63) #2

Harmonogram zadań - tak ma być .

CCLEANER - NARZĘDZIA - AUTOSTART- ZAPLANOWANE ZADANIA (ZAAWANSOWANE) ?

GPARTED nie ma nic z tym wspólnego .

Harmonogram Zadań (Tryb uruchomienia : Ręczny , Odzyskiwanie - Nie podejmuj żadnej akcji x3) :

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Schedule]
“FailureActions”=hex:80,51,01,00,00,00,00,00,00,00,00,00,03,00,00,00,14,00,00,\
  00,00,00,00,00,60,ea,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"Start"=dword:00000003

00000002 - Automatyczny

00000003 - Ręczny

00000004 - Wyłączony

3 i 4 - Defragmentacja dysków (systemowa) ?

Wyłączenie usługi nastąpi po restarcie komputera i pojawi się opcja : Uruchom .


(startrek77) #3

Dziękuję za odp. Piszesz skrótami więc nie bardzo do końca wiem o co ci chodzi. Z tego co zrozumiałam to:

w CC nie mam zaplanowanego zadania związanego z harmonogramem, defragmentacją itp sprawdziłam bo chyba o to ci chodziło. Zmodyfikowałam rejestr i nic to nie dało nadal nie mam dostępu do defragmentacji z powodu ograniczeń admina a adminem jestem. Nie bardzo wiem co to ma być, wyjaśnienie (to poniżej)?

"00000002 - Automatyczny

00000003 - Ręczny

00000004 - Wyłączony

3 i 4 - Defragmentacja dysków (systemowa) ?"

nie mam tego w rejestrze a ustawiłam tak jak piszesz wyżej " [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Schedule]
“FailureActions”=hex:80,51,01,00,00,00,00,00,00,00,00,00,03,00,00,00,14,00,00,\
  00,00,00,00,00,60,ea,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
"Start"=dword:00000003"  te dane binarne zmodyfikowałam. Nic to nie dało:-( 

Proszę screen z rejestru

https://zapodaj.net/ce323444413a5.jpg.html

Będę wdzięczna za dalsze dokładniejsze wskazówki.

No i co kontakt się urwał?..Pomysły się wyczerpały?