Problem z otwieraniem linkow o operze z innych programow


(Reksiul) #1

Witam.

Opera jest domyslna przegladarka- v 10.51 3315

Jesli przegladarka jest otwarta wszystko jest ok, po kliknieciu na jakikolwiek link w innym programie (pocztowym, gg) strona normalnie sie otwiera. Natomiast jesli opera nie jest uruchomiona sytuacja wyglada inaczej. Po kliknieciu na link np. w mailu (The Bat), przegladarka otwiera sie ze strona szybkiego wybierania i wyskakuje blad:

415aaaf2cf2558c6med.jpg

ale po nacisnieciu ok, strona z linka otwiera sie.

Troche inaczej wyglada otwieranie linkow z gg. Po kliknieciu na link, opera otwiera sie ze strona szybkiego wybierania... i to wszystko. Zeby go otworzyc musze jeszcze raz kliknac na link w gg.

Jaka moze byc tego przyczyna i jak zrobic zeby bylo "normalnie"?


(Chillout) #2

Zobacz to: http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... r-Defaults


(Reksiul) #3

Napisalem juz wczesniej ze Opera jest domyslna przeglodarka i otwiera sie po kliknieciu na link, ale nie wyswietla strony z linku.


(Jado2) #4

Sprawdź czy w Preferencje->Zaaw.->Programy->Szczegóły masz zaznaczone protokoły http i https.

Jeśli są to->Opcje folderów->Typy plików->URL:Protokół HTTP->Zaawansowane->Edytuj i odhacz Użyj DDE.

Sprawdzałem na XP i z linkami w Mirandzie, po odhaczeniu dde u mnie gra. Opera 10.52#3347.


(Reksiul) #5

Dzieki bardzo, dziala! :smiley:


(Jado2) #6

Ale co pomogło, pierwsze czy drugie?

To samo co z http przypuszczam trzeba zrobić dla https. Takich linków z pewnością jest niewiele, no ale jakiś jeden może się zdarzyć.


(Reksiul) #7

Pomoglo zaznaczenie protokołow http/htpps.

Jeszcze raz dzieki.


(Jado2) #8

Z jednej strony fajnie, że Tobie już działa z drugiej - niektórzy mają to zaznaczone i hmm... dalej lipa.


(w.p.) #9

U mnie pomogło odznaczenie (Preferencje->Zaaw.->Programy->Szczegóły) protokołów http i https i potem po zatwierdzeniu ponowne ich zaznaczenie.