Siemka. Mam problem z otworzeniem pliku mp4 z kodekiem HEVC. Posiadam samsunga galaxy s23 którym nagrywam bardzo dobrej jakości filmy (4k 60 FPS HDR10 kodek HEVC). Na telefonie wszystko śmiga jak trzeba ale na laptopie za cholerę nie mogę otworzyć tych plików. Mam kupione najnowsze kodeki HEVC z Microsoft Store a mimo to nadal nie mogę ich otworzyć. Tzn. Otwierają się ale albo brak obrazu albo meeega opóźnienia albo włączy się na chwilkę i zaraz wyłączy. Wobec tego, jest jakiś program który otworzy mi te pliki bez straty jakości? Męczę się z tym już cały dzień i bez skutku…liczę na pomoc fachowców Pozdrawiam.
Wypróbuj
- Official download of VLC media player, the best Open Source player - VideoLAN
- SMPlayer - Pobierz najnowszą wersję SMPlayera. Z oficjalnej strony.
- https://mpv.io/
- przenieść plik na przeglądarkę Chrome/Firefox
Co to za laptop? Może się okazać, że jest za słaby do otworzenia 4K/60 FPS. Smartofny to bestie jeżeli chodzi o możliwości w odtwarzaniu wideo.
VLC i SMPLAYER też probowałem. Mówisz przenieść na przeglądarkę, chodzi o dysk google? A lapek to Dell latitude 7280 odświeżanie 60 hz ma, tylko nie 4k. No ale na yt filmiki odtwarzam w 4k i 60 fps.
To wersja z kartą graficzną Intel HD Graphics 620? Zbyt słaby laptop, jak już film się odpali to na pewno będzie klatkował. Musiałbyś przekonwertować go do niższej rozdzielczości i/lub liczby klatek np za pomocą ffmpeg
na 1080p. Np tak
ffmpeg -i input4kvid.mp4 -vf scale=1920:1080 -c:a copy output1080vid.mp4
Możesz zrobić test na Youtube, spróbuj odpalić ten film https://www.youtube.com/watch?v=LXb3EKWsInQ na 4K 60fps, ustawiając taką jakość „trybikiem” w prawym dolnym.
Wypróbuj K-Lite Codec Pack wraz z jego odtwarzaczem Media Player Classic. Wersja Standard wystarczy.
Dzięki panowie, jutro sprobuję zrobić jak piszecie i zdam relację
Ok, właśnie zrobiłem tak jak mówiliście no i: lapek ma kartę nie HD Graphics 620 tylko 520 no i ten filmik na YT niestety zacina się. Wniosek taki że lapek w 60 klatkach obsłuży rozdziałkę full HD a nie 4k. Tak więc jeśli chodzi o filmiki z telefonu to pozostaje mi tylko konwersja do H.264. To chyba najlepsze co mogę osiągnąć. Jak myślicie?
No tak, jednak nowe filmy możesz nagrywać w H.264 i Full HD. W ustawiewniach aparatu to zmienisz.
Otwórz aparat no i:
1: ustawienia (ikonka zębstki);
2. „Zaawansowane opcje video”
3. Przestaw z HEVC na H.264
To tyle, jeśli chodzi o kodek.
Co do rozdzielczości, to w tych ustawieniach aparatu tego nie ma, ale jest w opcjach nad kadrem. Piąta ikonka od lewej na moin S23+.
Screen\y:
Dodatkowo możesz zmniejszyć bitrate wyłączając opcję „Filmy o wysokiej transmisji”, ale nie polecam, bo po co pogarszać jakość, jak może będzie OK?
Dzięki. Po prostu bedę robił tak że na telefonie będę nagrywał tak jak wczesniej a na lapka czy dla znajomych będę konwertował do H.264.
No ale po co dodatkowa robota z konwersją? Przestaw opcję i będziesz miał/a spokój.
To racja, konwersja jest czasochłonna, ale wymieni kiedyś lapka, to będzie miał wspomnienia w 4K.
Poeksperymentuj, możesz zostać przy HEVC i zejść trochę z rozdzielczości np do 2K.
Dokładnie Bradlee a poza tym na telefonie bedę miał w najlepszej jakości a zmiana kodeka jednak robi różnicę sporą, m.in. w klatkach.
Stawiam na to, że jak zostaniesz przy HEVC i 60fps tylko zejdziesz z rozdzielczości do 2K, to ten laptop da radę.
ffmpeg -i input4kvid.mp4 -vf scale=2048:1080 -c:a copy output2Kvid.mp4
Oczywiście możesz wybrać dowolny konwerter, ja promuję ffmpeg
bo lubię wiersz poleceń. Instalacja w Windows:
winget install ffmpeg
2K nie da rady, bo jego rozdziałka to max 1920x 1080 p czyli full hd.
Są takie opinie, że obraz wyższej rozdzielczości odtworzony na ekranie o niższej - wygląda lepiej. Ma to pewien sens, oczywiście jeżeli tylko laptop da radę płynnie odtworzyć