Problem z pamięcią RAM POMOCY!

A więc tak, dzisiaj kupiłem 1 kostkę Ram (DDR 1GB Goodram), po włożeniu kości podczas włączania komputera za pierwszym razem wyskoczyło że jakieś pliki Windows są uszkodzone za drugą próbą uruchomienia po tym jak pokazało się już logo Windows XP, na sekundę migną niebieski ekran z jakimiś napisami i komputer się zresetował. Po wyjęciu nowej kości komputer działa normalnie. CO MAM ROBIĆ, POMOCY!!

Najwidoczniej kość jest uszkodzona,odnieś tam gdzie kupiłeś niech ci wymienią,a jak masz możliwość to pierw sprawdź ją w programie memtest z płytki bootującej :smiley:

a może połączyłeś pamięci ddr i sdr ?? sprawdź dokładnie w kompie, a potem jak kolega napisał memtest i sklep

Pamięć niekoniecznie musi być uszkodzona:

a) nie napisałeś jaka masz płytę główną

b) czy pamięc dołożyłeś do już istniejącej czy tez włożyłeś jako jedyną

c) czy bios pokazuje prawidłowo wielkość ramu (po kolejnych restartach)

Dla przykładu, moja MOBO obsługuje w teorii 1.5GB ramu. Teoria teorią a w praktyce dołożenie jakiejkolwiek kości (chodzi o pojemność) do istniejących już dwóch 512 MB kończy się tym samym co u Ciebie.

nazwa mojej płyty głównej to Shuttle AV49V (N), a podłączone mam już 2 dwie kości jedną 254 a drugą 512MB

wyjmij je i sprawdź samą tą nową czy wogle komputer startuje

Memory DDR200/266/333/400 SDRAM (1 DIMM to support DDR400),

3 x 184 pin DIMM, Up to 3GB

możliwe że firmy się gryzą.

mam pytanie jak sprawdzić czy BIOS wykrywa nową kość?

Zrób co radzi SeBoLaS, wymontuj wszystkie stare kości, włóż w pierwszy z brzegu slot nowo zakupioną i odpalaj kompa.