Witam. Mam problem z kośćmi pamięci RAM. Moja konfiguracja to:
AMD Athlon X2 5000 Brisbane 65nm (FSB 1000Mhz)
Abit KN9 SLI
Palit GF 8800 GTS
oraz owe kośći pamięci 2x 1 GB Goodram 800 Mhz.
Otóż kiedy włożę tylko jedną kość, obojętnie którą, wszystko jest ok ale kiedy chcę włóżyć obie aby pracowały w dualu nie
startuje nawet POST, tylko Bios piszczy że jest błąd kości pamięci. Nawet kiedy próbuję włożyć kości w różne sloty tak aby nie
pracowały w dualu też Bios piszczy. Potem gdy wyjmę jedną kość i chcę uruchomić kompa również nie startuje tylko tak samo Bios
piszczy. Muszę wtedy zresetować BIOS na zworce i dopiero po tym rusza z jedną kością. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Zaznaczam że płyta obsługuje Dual Channel ( 8GB )
rolkass
(rolkass)
18 Lipiec 2007 20:17
pewny jesteś że na 100% ten sygnał to oznacza?
sprawdź kości u kogoś innego(jeśli to możliwe)
Cheetah
(Thawar)
18 Lipiec 2007 20:31
jesli masz 2x2 sloty to sproboj wlozyc na te tego samego koloru … jak na jednym sie nie odplajac 2 to sproboj na drugim
Próbowałem na wszystkich slotach, zarówno tego samego koloru (dual channel) jak i o różnych kolorach i nadal to samo. Jestem pewnien że to RAM. Może przyczyną jest to że pamięci nie działają synchronicznie, tzn FSB procka wynosi 1000 Mhz a taktowanie pamięci 800 Mhz?
Rolkass jesteś pewien, że nie? Bo dostałem od znajomego taką poradę że to właśnie może być przyczyną. I że powinienem obniżyć FSB procka do 800. Wiem że pamięci nie muszą pracować synchronicznie na Core2Duo ale wyszukałem w google,że na Athlonach powinny synchronicznie.
rolkass
(rolkass)
18 Lipiec 2007 20:51
Davidouff:
Rolkass jesteś pewien, że nie? Bo dostałem od znajomego taką poradę że to właśnie może być przyczyną. I że powinienem obniżyć FSB procka do 800. Wiem że pamięci nie muszą pracować synchronicznie na Core2Duo ale wyszukałem w google,że na Athlonach powinny synchronicznie.
no to ustaw na 1:1 zobaczymy
fsb rzeczywiste masz mniejsze
ja ci mówię żebyś sprawdził kości u kogoś tak najlepiej
Ok, jutro spróbuję ustawić na 1:1 a jak nie pójdzie to sprawdzę u kogoś. Dzięki za pomoc i pozdro.
Złączono Posta : 19.07.2007 (Czw) 23:41
Witam. Problem został rozwiązany. Musiałem zrobić flash Biosu. Teraz RAM śmiga w dualu