a czemu double side ja mam jednostronne chyba tak wynika z moich zdjeć??
Złączono Posta : 07.09.2007 (Pią) 13:40
a jak juz bym upgradeował biosa i chcialbym skopiowac stary bios a ja nie znam jaego nazwy to jak podam ją w awdflash??
a czemu double side ja mam jednostronne chyba tak wynika z moich zdjeć??
Złączono Posta : 07.09.2007 (Pią) 13:40
a jak juz bym upgradeował biosa i chcialbym skopiowac stary bios a ja nie znam jaego nazwy to jak podam ją w awdflash??
duble side mają moduły pamięci po każdej stronie PCB.
daruj sobie update i kup 256mb sdram za 50zł
Napiszę, to co powinienem na początku. Pamięci kupujemy jednej firmy i jednakowego typu dla uzyskania zgodności i wydajności. Jeśli w komputerze będziemy mieli np. kości CL2 to po włożeniu choćby jednej z CL2,5 stracimy 100 punktów w 3D Marku 2001 SE a w 3D Mark 2000 z 200 przy założeniu, że szyna FSB działa na 133 MHz z Pentium III 933 MHz.
Twoje pamięci RAM różnych (tanich firm) nie muszą być uszkodzone, ale mogą być niezgodne ze sobą.
Zastanawiam się dlaczego coś kombinujesz z aktualizacją BIOS-u. To powinieneś uczynić w tylko w ostateczności po wykorzystaniu wszystkich innych możliwości. Widzę próbe naprawy sprzętu softem . Kup jeśli chcesz http://www.allegro.pl/item240734884_kin … ncja_.html a pozostałe rozdaj lub sprzedaj znajomym. Będzie prosto i szybko. Cena jest dobra. Kiedyś za 124 złote można było kupić zaledwie 128 MB a dziś aż 512 MB. Osobiście za moje 512 MB PC 133 przepłaciłem o 200 zł trzeba było poczekać i nie kombinowałem nic z aktualizacją BIOS-u. Zbyt duże ryzyko. Mam dwie RAM po 128 MB i jedną 256 MB wszystkie CL2 firmy Kingston i wszystkie działają razem.
Tak przy okazji ile wyciąga twoja karta graficzna GeForce 6200 w jednym z benchmarków: w 3D Mark03, 3D Marku 2001 SE lub 3D Mark 2000
Moje poprzednie rozwiązania problemu były radykalne przy tym zbyt kosztowne, (jak na obecne czasy), ale praktyczne. Niestety nie wyjaśniały sedna sprawy z powodu braku szczegłówych informacji, które znalazłem w poprzednim Twoim, kolego temacie. Już wytłumaczę w czym rzecz.
Wystarczy, żebyć zastąpił moduł 128 MB ten ze symbolami poniżej na zdjęciu (RM28S160TA-13AC) innym i komputer będzie działał z 512MB.
Wspomniane 128 MB pamięci ma CL5 (CAS Latency równe 5) czyli jest niestandardowe i nie zgodna z normami JEDEC (które są na stronie 40 PC Formatu 6/2007). Ta kość RAM jest niekompatybilna. Od wielu lat zajmuję się pamięcami, ale poraz pierwszy widzę SDRAM aż z CL5. To niespodzianaka. Wiedziałem, że są niestandardowe CL 2,5 (dwa i pół). Miałem taką, a się jej pozbyłem. Podsumowując zakup ostatnich 256 MB z Allegro jest dobrym wyborem. Teraz kup 128 MB CL 3 Kingstona i po problemie. Koszt naprawy to około 30 zł.
to wychodzi na to ze ta cl5 zastapić cl3 i wszystko gra??
a moze cie zaskocze ale ta cl5 działa normalnie z tymi cl3 tylko max 384mb ramu (256+128 lub 128+128) i wszystko cacy tylko jak juz sa 3 kości czyli 512mb to juz nie działa to cos podejrzane
to co o tym myslisz?? 123456??
Przepraszam, że późno odpisuję, ale straciłem link do tego tematu. Witku21 , wszystko Tobie napisałem a Ty masz jeszcze wątpliwości. Jeśli mnie nie wierzysz, to przekonaj się na właśnej skórze, że kość pamięci SDRAM CL 5 jest w dosłownym znaczeniu kością niezgody z pozostałymi modułami CL3. Nie uzyskasz trybu zgodności z dwoma kościami CL3, aby pracowały w CL5. Nie tylko twojej płyty głównej logika jest tak ustawiona. Jeżeli miałbyś pamięć CL2 i do towarzystwa dodałbyś CL3, to trybem zgodności będzie CL3 dla dwóch kości.
Pozbąć się modułu CL5. Temat uważam za zakończony.