Problem z pamięcią ram


(Bzyk260) #1

Witam wszystkich.

Mam taki problem z komputerem że nie czyta mi ramu. Mam 2*256. Gdy pamięć jest w 1 slocie, to wszystko hula, a jak włożę w 2 slot, to komp się nie włącza, i pokazuje mi taki komunikat.

Proszę powiedzcie mi co mam zrobić...


(JNJN) #2

Typy modułów podaj?

Czy na obydwóch modułach wsadzonych w I bank komp pracuje poprawnie ?.

Reset biosu na obsadzonych modułach.

Może któryś uszkodzony?

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 538#302538


(system) #3

ile masz slotów pamięci ?? jak rozumiem masz 2 kości jak wsadzisz 1 kość to system rusza jak dokładasz kolejną to już nie tak ?? problemem może być niekompatybilne pamięci, uszkodzona jedna z kości, uszkodzony 2 bank.

spróbuj włożyć najpierw 1 pamięć do 1 slotu potem do 2 slotu i spróbować uruchomić system w obydwu konfiguracjach, następnie to samo powtórz dla drugiej kości. jakie spostrzeżenia ??

jak już będziesz testował pojedyncze kości to zainstaluj program cpu-z i wklej zrzuty ekranu z zakładki SPD dla obydwu kości.


(Bzyk260) #4

Typy modułów czyli te CL itp.

1 kość ramu PC 3200 CL 2.5 GoodRam

2 kość PC 2100 też Cl 2.5 Bit Ram

Nie uszkodzony raczej nie, bo sprawdzałem na 1 slocie jednego i drugiego i działał. Podejrzewam że 2 slot się spsuł. :frowning:


(JNJN) #5

A wyczyść dokładnie banki.

A reset biosu.

A wsadź pojedynczy moduł do II banku i zobacz co się dzieje.

Może moduły nie chcą ze sobą współpracować.

Zobacz jak masz ustawione FSB dla pamięci w biosie , jeden moduł to 133, a drugi 200 - ustaw na 133(266).


(Bzyk260) #6

DZIAŁA! !!

Włożyłem 2 pamięć do 2 slota z nadzieją, i o dziwo zaczytał ją, się włączył. Może to też mój sprzęt, a do najnowszych on nie należy, bo ma 6 latek. :smiley: Wszystkim dziękuję za pomoc.

Temat do zamknięcia. :mrgreen: 8) :wink: