Problem z pamięcią ram


(Dab2002000) #1

Witam mam problem z pamięcią ram.

Mam 1gb ramu geila w dualu i teraz postanowiłem powiększyć go do 2gb

więc kupiłem następne 1gb też duala tej samej firmy i z takimi samymi parametrami i tu się zaczyna problem bo gdy zainstalowałem 4 kości komp piszczy przy uruchamianiu to znaczy są to dźwięki jeden długi dwa krótkie i potem się zacina i nic się nie dzieje.

Wyjąłem te stare i wstawiłem te nowe pamięci w miejsce tych starych i komp też nie działa byłem w sklepie to mi powiedzieli że te nowe kości są sprawne i że z moim kompem jest coś nie tak.

Czy mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać ten problem?

A oto mój komp:

Athlon 64 X2 3800+

Asus M2N4-SLI

GeIL dual 2x512 DDR2-800Mhz

NVIDIA GeForce 8600 GT (256 MB)

Zasilacz Modecom 400w


(Technik Elektro) #2

kręciłeś proca ?? zresetuj bios (cmos) - zworką, baterią i podłącz te nowe pamięci.


(Ziomixiu) #3

Spaliły się solty w płycie głównej czyli cała płyta do wymiany :slight_smile:

Też to przerabiałem kiedyś :slight_smile:


(Draak) #4

:o nie powiem co to Tobie się spaliło

rada: to samo co technik + aktualizacja biosu, upewnij się że wszystkie kości mają te same parametry czyli pomijając ilość , czy kości są jedno czy dwu stronne i timingi Ram-u muszą być identyczne. Jeżeli to nie pomorze to chyba będziesz musiał odsprzedać któryś komplet.


(Towdii) #5

Jak się mogły spalic skoro autor postu pszie, że włożyl nowe kości w miejsce starych (które w tych slotach działają).

Zacznij od sprawdzenia nowych kości w innym komputerze.


(Dab2002000) #6

Procka nie kręciłem.

Spróbuje bios zaktualizować jak nic nie da to zrobie zrobić tak jak mówisz

Kości zapewne są dwustronne nie wiem bo mają radiatory które zakrywają wszystko ale na pewno mają takie same parametry.

W biosie funkcje odpowiedzialne za ustawianie parametrów ram są ustawione na auto i za bardzo nie wiem co ustawić mam bios awarda