Problem z pamiecia


(Maciekkopff) #1

Ostatnio dokupiłem pamięć Ram do mojego kompa (Elixir 512Mb 400Mhz)

i zamontowałem na płycie głównej ECS L7VTA (bios Phoenix) gdzie miałem już 768 Mb ramu ( Elixir 512Mb szybkość pamięci sprawdzałem programem Aida 32 i wynosi 200 Mhz i Elixir 256MB 133Mhz). Najpierw nową pamięć włożyłem razem ze starymi ale okazało się że komp nie chce sie włączyć, a dokładniej wyskakuje okienko z wyborem opcji uruchomienia Windowsa (tryb awaryjny, uruchom system windows normalnie itp) probowałem uruchamiać go normalnie, z ostatimi działającymi ustawieniami i nic komp uruchamia sie ponownie i jest to samo. Gdy sprobowałem wyjąć najwolniejszą z pamięci czyli 256Mb i mam 2x 512Mb wszystko jest ok. Czy raczej nie mam co liczyć na działanie tych 3 pamięci razem a może lepiej będą pracować dwie 512Mb czyli 1024Mb niz 1280Mb z bardzo wolną 256Mb. Jeżeli da się to naprawić to zapewne w Biosie ale zabardzo nie wiem jak. Prosiłbym o poradę.

Małe uzupełnienie teraz gdy mam w kompie dwie 512 już 3 raz zdażyło mi się samoczynne resetowanie się kompa więc chyba też nie jest dobrze.


(JNJN) #2

A rewizja PCB (wersja) tej płyty to?

A procek to?

A oznaczenia dokładnie modułów pamięci to?

I do poczytania:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 538#302538


(Maciekkopff) #3

Wersja plyty 1.0

Moj komp

Athlon 3000 Xp

GeForce 6600 GT

1024Mb ram

Informacje o nowej pamieci 512mb

Właściwości modułu pamięci

Nazwa modułu Nanya M2Y51264DS8HC3G-5T

Numer seryjny EA751F02h

Data produkcji Tydzień 36 / 2006

Rozmiar modułu 512 MB (2 rows, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Najwyższe opóźnienie CAS 3.0 (5.0 ns @ 200 MHz)

Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Nie obsługiwane

Auto-Precharge Nie obsługiwane

Precharge All Nie obsługiwane

Write1/Read Burst Nie obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nie obsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Registered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Differential Clock Input Obsługiwane

Redundant Row Address Nie obsługiwane

Producent modułu pamięci

Nazwa firmy Nanya Technology Corp.

Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm

Informacje o starej 512mb

Właściwości modułu pamięci

Nazwa modułu Nanya M2U51264DS88B1G-5T

Numer seryjny 08651A01h

Data produkcji Tydzień 2 / 2005

Rozmiar modułu 512 MB (1 rows, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Najwyższe opóźnienie CAS 3.0 (5.0 ns @ 200 MHz)

Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Nie obsługiwane

Auto-Precharge Nie obsługiwane

Precharge All Nie obsługiwane

Write1/Read Burst Nie obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nie obsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Registered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Differential Clock Input Obsługiwane

Redundant Row Address Nie obsługiwane

Producent modułu pamięci

Nazwa firmy Nanya Technology Corp.

Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm


(McDracullo) #4

zostawiłbym te 2x512 Mega

Aktulaizacja BIOSu przperowadzona?

skąd domysł że to własnie przez pamięci? Być może to zasilacz. Sprawdź napięcia najlepiej miernikiem. Podaj temperatury podzepsołów z Everesta.

"Przejedź" kości Memtestem.


(Maciekkopff) #5

Bios jest zaktualizowany

Mój zasilacz to Procomp 400W

A domysł że resetowanie jest spowodowane przez pamięci to z tego powodu że wcześniej nic takiego się nie działo tylko po włożeniu tej nowej pamięci ,a zresztą jak teraz przełożyłem tą nową pamięć do innego gniazda to jest jak na razie wszystko dobrze oczywiście jak ma do pary drugą 512 bo z 256 nie idzie.

A temperatury są jak przed włożeniem pamięci w normie.


(McDracullo) #6

a on to trzyma napięcie? Masz jak sprawdzic?


(boczi) #7

Proszę poprawić posty; na forum używamy polskich znaków w pisowni.


(JNJN) #8

Płyta obsługuje tylko dwa moduły PC3200(400) - czyli jeden bank nie obsadzony.

Markowe moduły pamięci przy FSB pamięci 200(400) lubią zasilanie wyższe niż 2.5 V - jak masz możliwość to podnieść zasilanie na pamięć do 2.6V.

I przekładnie modułów w bankach - reset biosu zworką na założonych modułach - metoda prób i błędów.


(Maciekkopff) #9

Za dużo w BIOSie się nie bawię wiec jak bym mógł wiedzieć gdzie zmienić to zasilanie na pamieć by czegoś nie uszkodzić

Dołączam jeszcze moje aktualne ustawienia w BIOSIE dotyczące pamięci:

Current FSB Frequency 133Mhz

Current Dram Frequency 133Mhz

Dram Clock 133Mhz

Dram Timing Auto By SPD

Dram CAS Latency 2.5

Bank Interleave Disabled

Precharge to Active (Trp) 2T

Active to Precharge (Tras) 7T/10T

Active to CMD (Trcd) 2T

Dram Burst Lenght 4

Dram Command Rate 2T Command

Write Recovery Time 3T

Dram tWTR 3T


(JNJN) #10

Przejrzałem manual płyty,ale opcji nie widzę tak więc nici z podnoszenia napięcia.

I nic się nie stanie jak podniesiesz napięcie z 2.5 V na 2.6 V.

Ale poczytaj/poszukaj opcja taka lub podobna:

TU