Problem z partycją

Na wstępie chciałbym się przywitac wczoraj własnie zacząłem przygode open suse .Na dwóch partycjach mam windowsy a na trzeciej linuxa i własnie ta partycja mi znikneła.Wybór systemów jest. Linux działa wysmienicie tylko mierzi mnie ta partycja że jej niema .Za pomoc z góry dziękuję

Co rozumiesz pod pojęciem “zniknęła” i “nie ma”? Skoro wszystko działa, to raczej jest w porządku. Opisz dokładniej o co Ci chodzi.

Nie widzi jej pod Windows :wink: .

Problem nie jest do rozwiązania. Są sposoby/narzędzia, ale raczej we wczesnych fazach rozwoju. Użycie ich może skutkować zepsuciem Linuksa. Jeżeli już się zdecydowałeś ich użyć, to może zadaj pytanie na forum o Windows? M.in Total Commander za pomocą specjalnej wtyczki powinien widzieć partycje Linuksowe.

Jeśli chodzi Ci o to, że jest niedostępna spod Windows, jak zgaduje nintyfan, to jest to normalne. Wiadomo, że różnych systemów plików jest bardzo dużo i nie każdy system obsługuje wszystkie. No i tak się składa, że Windows nie ma (przynajmniej domyślnie) sterowników do paru systemów plików, do których sterowniki są w Linuksie.

Własnie mi chodziło ze nie widzę jej z pod Windowsa Wielkie dzięki

Total jest ok ale wszystko zależy jaki masz system plików w linuksie.

ahonen97 ,

Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę więc zapoznać się w pierwszej kolejności z całym regulaminem forum, a następnie używając przycisku zmien.gif

W przypadku zignorowania prośby temat poleci do śmietnika oraz mogą zostać wyciągnięte konsekwencje w postaci ostrzeżenia.

A co za różnica jaki system plików jest na Linuksie, skoro Windows domyślnie nie obsługuje partycji sformatowanych innym systemem plików niż FAT i NTFS? Do Windowsa może zainstalować sterowniki dla ext3 i innych, poszukaj na necie ale nie polecam, bo możesz zepsuć tylko Linuksa.

Pozdrawiam!

Możesz użyć tego programu, aby Windows ci zauważył partycję:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … dows+1.11a

ale licz się potem z tym, że będziesz musiał zrobić formatowanie owej partycji, bo nawet fsck ci jej nie naprawi.

I ogółem nie rozumiem Twojego ździwienia tym, że Windows nie widzi partycji openSUSE. Po prostu twórcy Windows nie mają gdzieś inne systemy.