Witam,
Próbuje wykonać partycję dysku C.
Komputer pokazuje mi że mam 156 GB wolnego miejsca na dysku C, jednak podczas próby partycji komputer pokazuje że mogę stworzyć nową partycję o rozmiarze max 700MB.
Co mogę zrobić żeby nowa partycja miała co najmniej 70GB?
Czym to robisz? Instalatorem windowsa? jeśli tak to może to po prostu chce ci wrzucić partycję do bootowania? tzw EFI partition
Uzyj programu typu Gparted albo np. EaseUS Partition Master Free
Operacja którą próbujesz wykonać jest bardzo niebezpieczna, zaleca się przed jej wykonaniem wykonać kopię zapasową. Czy możesz wyjaśnić co próbujesz osiągnąć. Może można to zrobić bezpieczniejszą metodą.
Jeżeli chcesz utworzyć nową partycję. Powinieneś zmniejszyć partycję C:, dopiero w kolejnym kroku możesz dodać kolejną. Nie powinno się zmniejszać działającej partycji systemowej, dlatego przygotuj pendrive z programem Gparted lub podobnym i uruchom komputer za jego pomocą.
Jak uruchomisz komputer za pomocą pendrive partycje nie będą mieć nazwy C: Szukasz największej partycji i zmniejszasz ją robiąc miejsce dla kolejnej. Na dysku będą jeszcze inne partycje, nie ruszaj ich, zawierają informacje systemowe i są niezbędne do uruchomienia komputera. Niezależnie od tego który program do partycjonowania wybierzesz przed uruchomieniem uważnie przeczytaj instrukcję.
Problem udało się rozwiązać używając programu Paragon Partition Manager
Dziękuje za zaangażowanie.
Na HDD można by próbować defragmentacji jak nie oczekujemy spektakularnej różnicy np. 5 GiB zamiast 700 MiB a potrzebujemy ze 130 GiB.