Problem z php


(Boshi) #1

częsci samiochodowe janka

wyniki zamowienia


(adpawl) #2
  1. jak juz coś, to:

    <?php

    echo '
    zamowienie przyjęte.';

    ?>

  2. a niby co ma się pokazać? php jest wykonywany przecież po stronie serwera.

...zaczynasz się php bawić a serwera nie masz postawionego?

Zainstaluj sobie np. pakiet vertrigo: http://vertrigo.sourceforge.net/


(Boshi) #3

poniewaz powienno sie pokazac

w przegladarce

Części samochodowe janka

wyniki zamowienia

zamowienie przyjete

i nie powienno byc widac kodu php w przegladarce <źrodła>

sciaglem sobie ten serwer ale co dalej moze mi ktos wyjasnic krok po kroku niech isze tutaj lub gg


(adpawl) #4

Zapytam jeszce raz, masz na kompie postawiony serwer?

przeglądarka przecież nie interpretuje kodu php!

php jest wykonywany po stronie serwera a do przeglądarki zwracany jest już kod np. w xhtml -no ale to zadanie serwera i interpretera php właśnie, nie zaś przeglądarki.

Jak otwierasz tą strone?

  • bo jeżeli ładujesz z dysku przez file, czyli np.: file://localhost/C:/index.php - to nic dziwnego.

Musisz mieć zainstalowany serwer i php, wtedy ładujesz z serwera: http://localhost/index.php


(Boshi) #5

mam zainstalowany serwer ten co mi podales ten vertiko znaczy go zaistlowalem i na pasku menu mam ikonke tego i w tym cos trzeba jeszcze robić


(adpawl) #6

Zakładam że zainstalował Ci się w katalogu C:\Program Files\VertrigoServ

... wewnątrz będzie katalog www. Do niego właśnie wrzucasz swój plik, koniecznie z rozszerzeniem .php

Potem odpalasz przeglądarke i w pasku adresu wstukujesz: http://localhost/nazwatwojegopliku.php

-powinieneś zobaczyć efekt.


(Boshi) #7

mam go zainstlowanego na dysku D ten serwer ale np gdy zapisuje strone np na dysku D to szukam przez ten serwer zeby skopiowac to jej nie ma

a lockal host to jest gdzie go mam zapisanego na dysku


(adpawl) #8

boshi , pisz uzywając polskich znaków diakrytycznych (ąęśćżź itd.)

Pisałem przecież, wrzucaj pliki do katalogu www! -tam gdzie masz zainstalowane vertrigo.

Czyli jak masz na dysku d, to będzie pewnie: D:\VertrigoServ\www


(Boshi) #9

dobra może pomyśle i znajde rozwiazanie i tak jeszcze mam kupe pracy dzieki za wszystko