Witam mam problem z pingiem ponieważ jesli wchodze w speed testa to pokazuje szybkosc pobierania 25mb/s a jak probuje cos pobrac to pobiera mi z predkoscia tylko 2/3 mb/s. Tak samo jest z pingiem pokazuje 20/21 pingu na speed tescie a w grach mam po 50/60 stale. Da sie to jakos naprawic?
Ping i prędkość transferu nie są takie same dla całego Internetu. Speed test pokazuje parametry połączenia do najbliższego serwera Orange, czyli „tuż za rogiem”
Serwer gry może być np w innym kraju. Często zanim połączenie trafi do takiego serwera, to musi przejść przez kilka czy nawet kilkanaście różnych sieci. Sam serwer może być przeciążony, jedna z sieci po drodze może mieć kiepskie łącze do sieci Orange, możliwości jest bardzo dużo.
Niektórzy polecają VPN dedykowany do gier, co może polepszyć lub pogorszyć ping i transfer w zależności od wielu rzeczy.
Nie da się naprawić bo nic nie jest zepsute. Masz przeciętny ping/transfer dla mobilnej sieci w trybie G4. Można go zwiększyć przechodząc na G5 (jeśli jesteś w zasięgu) lub zakładając łącze stałe (jeśli masz dostawcę w twojej lokalizacji).
P.S. A tak Orange zachęca mnie do przejścia na promocyjny (czyt. droższy) abonament:
(na szczęście używam mobilnego Internetu tylko w sytuacjach awaryjnych)