Problem z pisaniem - klawiatura

Witam,
od dwóch dnie mam taki dziwny problem i nie umie sobie z nim poradzić, nigdy wcześniej mi się to nie przydarzyło… Problem polega na tym ze jak nacisnę klawisz “b” to wpisuje się “tb” i odwrotnie jak “t” to tez “bt” a gdy wcisnę backspace to nie cofa się i kasuje tylko idzie kursor do przodu … nie wiem co mam z tym zrobić nie umie sobie poradzić, chyba sa jeszcze tego typu problemy z jednym czy dwoma klawiszami … proszę o pomoc.

Jak masz inną to zobacz czy problem jest dalej, potem jakiś GNU/Linux Live DVD / USB (czyli wykluczenie problemu w Windows).

Jak inna ma problem, system GNU/Linux ma problem; to może masz uszkodzony port USB / PS/2.

mam lapka , innej klawiatury nie mam. pisze ten tekst klawiatura ekranowa

czy ktos pomoz nie da sie juz pisac niedziala wiecej klawiszy

Musisz podpiąć zewnętrzną klawiaturę by sprawdzić czy to problem softwareowy czy hardwerowy. Raczej będzie to problem hardwareowy, ale sprawdzić by się przydało.

Dobrze byłoby jakbyś podał co to za laptop.

Na początek możesz wymontować klawiaturę i dokonać jej oględzin - może jest zabrudzona/zalana. Zwróć uwagę na stan taśmy oraz czy była ona dobrze osadzona w slocie na płycie głównej. Być może klawiatura jest źle podpięta/wypięła się lub taśma jest uszkodzona i nie przesyła danych.

w po niedzialek podlacze klawiatur , dziek leynov ideapa 520s

Obawiam się że wymiana klawiatury w tym modelu może być kosztowna, a sam demontaż problematyczny.

laptop miał w lutym rok… więc chyba podlega gwarancji?

Wyłącz i odłącz zasilanie (baterie też), podłącz wszystko i przy ponownym włączaniu trzymaj przez około 30 sekund przycisk “power”.

co ma mi to dać? sprawdzę jak będę w domu…

Zwykła procedura serwisowa dla nowych Lenovo “Power reset”, to nie resetuje systemu, ale jak się boisz o dane to wyjmij dysk. Nikt normalny nie da ci gwarancji na odległość.

ok dzięki, sprawdzę jak będę w domu i dam znać

To w takim wypadku już dawno kontaktowałbym się z serwisem … I w żadnym wypadku go nie rozkręcaj, podłącz tylko zewnętrzną klawiaturę dla testu i serwis.

nie nie mam zamiaru go rozkręcać, spróbuję później zresetować go tylko tak jak kolega wcześniej napisał…

Jeszcze możesz przytrzymać te 30 sekund przy wyłączaniu laptopa.

A nie jesz nad tym laptopem czasem, może okruszki wpadły?

nie nie jem… okruszki odpadają raczej