Problem z pisaniem sms'ów - zamiana słów na angielskie

Witam. Mam problem z moim kilkuletnim smartfonem Motorola Moto G z Androidem 5.1 (jakieś pół czy nawet rok temu był naprawiany w ramach gwarancji). Chodzi o słownik podczas pisania smsów. Mimo że wszystko co możliwe ustawione jest na język polski, gdy wpisuje jakiekolwiek słowo, zamienia mi je na angielskie. Muszę przez to kasować i pisać jeszcze raz. Podejrzewam, że może jakaś aktualizacja to zepsuła, ale nie mam pojęcia jaka, ani jak to sprawdzić. Jeśli to cokolwiek pomoże to napiszę, że gdy był oddawany do naprawy, problem polegał na jego uruchomieniu (biały ekran lub logo androida nie znikało). Aktualnie oprócz tego nie ma żadnych problemów dlatego nie mam pojęcia z czym jeszcze może być to związane. Z góry dziękuję za pomoc :slight_smile:

W opcjach masz włączone :

Klawiatura Google

• Użyj języka systemu ? - PL ?

• słownik osobisty - polski ?

Tak. Przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem i te opcje są ustawione na PL.

Próbowałeś restartować lub przywrócić ustawienia fabryczne w telefonie ?

Tak. Pamiętam, że kiedyś to robiłem, ale wolałbym teraz tego nie powtarzać bo mam tam potrzebne rzeczy.

Od kiedy problem występuje ??

To zrób kopię bezpieczeństwa i tyle.

Trudno powiedzieć dokładnie bo trwa to dość długo. Bagatelizowałem problem i dopiero dzisiaj wpadłem na to, że mogę tu napisać.

Nieco ponad pół roku

Jeżeli od czasów naprawy gwarancyjnej to mogli oni coś skopać. Zastanów się nad przywróceniem ustawień fabrycznych. 

To może nie rozwiąże problemu sugerowania słów angielskich, ale przynajmniej nie będziesz musiał poprawiać wpisanych słów.

Wejdź w “Ustawienia klawiatury Google”, potem “Korekta tekstu”, a następnie “Autokorekta” - wyłącz.

Dzięki temu sugestie będą się pojawiać, lecz użycie spacji lub znaku przystankowego nie spowoduje podmiany wpisanego słowa.

Możesz również spróbować wejść w “Aplikacje”, potem zakładka “Wszystkie” na liście znajdź “Klawiatura Androida (AOSP)” lub “Klawiatura Google”, potem “Wyczyść dane” - spowoduje to zresetowanie ustawień klawiatury do fabrycznych, a jak nie pomoże to masz tam też w tym samym miejscu “Odinstaluj aktualizacje”, co powinno przywrócić fabryczną klawiaturę telefonu.

Daj znać, czy pomogło :slight_smile:

Pomogło odinstalowanie aktualizacji. Dzięki za pomoc :slight_smile:

Nie ma za co. Fajnie, że mogłem pomóc :slight_smile: