Problem z plikami ntfs.sys sptd.sys oraz nv4_mini.sys


(Pazuzuu) #1

Witam

Niedawno, tzn. w sobote ( 19.01.08) postawiłem nowy system na nowym dysku. Dysk to nowa Baracuda 500GB z 32MB cache, działa sprawnie, więc ona nie jest źródłem problemu. Sprawdzałem również pamięć ram programem memtest ale nie pamiętam juz, w jakiej on był wersji. Z pamięcią wszystko ok. Zakładam ze procesor jest sprawny, ponieważ mogę to do was napisać i nawet przy dużym obciążeniu przez dłuższy czas nic mu się nie dzieje. Problem jest natomiast taki, że nie potrafię sprawdzić płyty głównej i nie wiem czy to ona przypadkiem nie generuje problemu. A problem wygląda następująco:

Pojawiają mi się podczas normalnej pracy, a nawet podczas nic nie robienia (komp działa) plus winamp nagłe resety - bluescreen i takie tam.

Po każdym z nich sprawdzam plik minidump z tego wydarzenia i sprawdzam pliki, które prawdopodobnie powodują reset. Podaje je w kolejności powodowania kolejnych padów:

  1. ntfs.sys

  2. sptd.sys

  3. nv4_mini.sys

Ten ostatni problem spowodował dwa razy.

Sytuacja nie jest nowa, miałem tak bardzo często przy poprzednim systemie, jednak stwierdziłem ze to przez dysk twardy, a ze miałem w planie kupno nowego to jakoś tą sytuacje znosiłem i nie chciałem jej rozwiązywać. W momencie, gdy zainstalowałem normalny system na nowym dysku (wcześniej miałem win MX 4) i sytuacja się powtórzyła postanowiłem cos zrobić.

I w tym miejscu prószę was o pomoc. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Gdyby to jeden plik powodował te resety to podejrzewam ze wymiana go mogłaby sytuacje naprawić. Jednak w momencie, gdy problem powodują losowe pliki to juz nie wiem, co zrobić. Nie wiem, dlaczego ale o cala sytuacje podejrzewam Zone Alarm-a. Takowego mam zainstalowanego. Przełączyłem się teraz na zaporę Windows. Załączam do posta plik dziennika, w którym zostawiłem tylko ostrzeżenia i błędy. Nie wiem jak to interpretować. Prószę tutaj również o pomoc.

Z góry za nią serdecznie dziękuje.

Typ	Data	Godzina	Źródło	Kategoria	Zdarzenie	Użytkownik	Komputer

Ostrzeżenie	2008-01-23	22:29:29	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	22:02:10	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	21:48:30	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:48:13	System Error	(102)	1003	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:47:54	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:47:54	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:47:54	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:47:35	Service Control Manager	Brak	7034	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	21:20:06	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:08:11	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	21:06:23	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:05:47	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:05:47	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	21:05:47	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	18:35:46	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	17:41:09	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	17:13:50	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	17:00:10	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	16:59:59	System Error	(102)	1003	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	16:59:52	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	16:59:52	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	16:59:52	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	14:10:20	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	12:21:05	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	12:14:31	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	12:14:31	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	12:14:31	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:41:23	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:41:23	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:41:23	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:41:01	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:41:01	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:41:01	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:40:06	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:40:06	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:40:06	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:40:06	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:40:06	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:40:06	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:46	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:46	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:46	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:44	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:44	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:44	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:39	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:39	SideBySide	Brak	59	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-23	11:39:39	SideBySide	Brak	32	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	11:26:27	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	10:59:09	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-23	10:45:29	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-22	23:45:58	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-22	21:56:44	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-22	21:02:07	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-22	20:34:47	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-22	20:21:07	Tcpip	Brak	4226	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-21	04:00:01	System Error	(102)	1003	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	23:12:26	atapi	Brak	11	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	23:12:26	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	23:12:16	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	23:12:06	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	23:11:56	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	23:11:46	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:56:14	atapi	Brak	11	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:56:14	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:56:04	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:55:54	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:55:44	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:55:34	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:51:09	atapi	Brak	11	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:51:09	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:50:59	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:50:49	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:50:39	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:50:29	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:47:36	atapi	Brak	11	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:47:36	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:47:26	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:47:16	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:47:06	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:46:56	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:45:12	atapi	Brak	11	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:45:12	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:45:02	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:44:52	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:44:42	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	22:44:32	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-20	21:17:10	System Error	(102)	1003	Brak	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	20:26:37	USER32	Brak	1073	SYSTEM	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	20:25:09	USER32	Brak	1073	SYSTEM	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	18:13:19	Print	Brak	20	SYSTEM	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	17:59:53	Print	Brak	20	SYSTEM	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	17:18:46	USER32	Brak	1073	SYSTEM	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	17:18:36	USER32	Brak	1073	SYSTEM	PAZUZU

Ostrzeżenie	2008-01-20	17:17:39	USER32	Brak	1073	SYSTEM	PAZUZU

Błąd	2008-01-19	21:25:41	atapi	Brak	11	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-19	21:25:41	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-19	21:25:31	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-19	21:25:21	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-19	21:25:11	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Błąd	2008-01-19	21:25:01	atapi	Brak	9	Brak	PAZUZU

Dołączam również pliki wynikowe z poszczególnych Dump Files: 1. Plik ntfs.sys

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.8.0004.0 X86

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a620

Debug session time: Sun Jan 20 21:15:56.765 2008 (GMT+1)

System Uptime: 0 days 0:49:01.349

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

............................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

...............

Unable to load image Ntfs.sys, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for Ntfs.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for Ntfs.sys

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 24, {1902fe, b764a650, b764a34c, 804f2e79}


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*** WARNING: Unable to verify timestamp for fltMgr.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for fltMgr.sys

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Probably caused by : Ntfs.sys ( Ntfs+2d5c5 )


Followup: MachineOwner

---------
  1. sptd.sys

    Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.8.0004.0 X86

    Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

    Loading Dump File [C]

    Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

    Symbol search path is: Invalid


    • Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

    • Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

    • After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *


    Executable search path is:


    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *


    Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

    Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

    Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

    Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a620

    Debug session time: Mon Jan 21 03:58:36.046 2008 (GMT+1)

    System Uptime: 0 days 4:48:29.778


    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *


    Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

    Loading Kernel Symbols

    ........................................................................................................................

    Loading User Symbols

    Loading unloaded module list

    .................

    Unable to load image USBPORT.SYS, Win32 error 0n2

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for USBPORT.SYS

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for USBPORT.SYS


    • *

    • Bugcheck Analysis *

    • *


    Use !analyze -v to get detailed debugging information.

    BugCheck 1000000A, {10, 5, 0, 804d90aa}

    ***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for sptd.sys

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for sptd.sys




    Your debugger is not using the correct symbols


    In order for this command to work properly, your symbol path

    must point to .pdb files that have full type information.


    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not

    contain the required information. Contact the group that

    provided you with these symbols if you need this command to

    work.


    Type referenced: nt!_KPRCB






    Your debugger is not using the correct symbols


    In order for this command to work properly, your symbol path

    must point to .pdb files that have full type information.


    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not

    contain the required information. Contact the group that

    provided you with these symbols if you need this command to

    work.


    Type referenced: nt!_KPRCB




    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *



    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *


    Probably caused by : sptd.sys ( sptd+11243 )

    Followup: MachineOwner


  2. Plik nv4_mini.sys dwa razy. a)

    Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.8.0004.0 X86

    Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.

    Loading Dump File [C]

    Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

    Symbol search path is: Invalid


    • Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

    • Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

    • After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *


    Executable search path is:


    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *


    Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

    Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

    Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

    Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a620

    Debug session time: Wed Jan 23 16:58:33.875 2008 (GMT+1)

    System Uptime: 0 days 6:15:52.530


    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *


    Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

    Loading Kernel Symbols

    ............................................................................................................................

    Loading User Symbols

    Loading unloaded module list

    .........................

    Unable to load image nv4_mini.sys, Win32 error 0n2

    *** WARNING: Unable to verify timestamp for nv4_mini.sys

    *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for nv4_mini.sys


    • *

    • Bugcheck Analysis *

    • *


    Use !analyze -v to get detailed debugging information.

    BugCheck 100000D1, {badb0d08, 9, 0, f7dd459f}

    ***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.




    Your debugger is not using the correct symbols


    In order for this command to work properly, your symbol path

    must point to .pdb files that have full type information.


    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not

    contain the required information. Contact the group that

    provided you with these symbols if you need this command to

    work.


    Type referenced: nt!_KPRCB






    Your debugger is not using the correct symbols


    In order for this command to work properly, your symbol path

    must point to .pdb files that have full type information.


    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not

    contain the required information. Contact the group that

    provided you with these symbols if you need this command to

    work.


    Type referenced: nt!_KPRCB




    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *



    • Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

    • *

    • The Symbol Path can be set by: *

    • using the NTSYMBOL_PATH environment variable. *

    • using the -y argument when starting the debugger. *

    • using .sympath and .sympath+ *


    Probably caused by : nv4_mini.sys ( nv4_mini+5d59f )

    Followup: MachineOwner


b) drugi raz

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.8.0004.0 X86

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055a620

Debug session time: Wed Jan 23 21:46:30.234 2008 (GMT+1)

System Uptime: 0 days 0:41:51.842

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

............................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

.........

Unable to load image nv4_mini.sys, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for nv4_mini.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for nv4_mini.sys

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 100000D1, {81, 9, 0, f7dd4578}


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*** WARNING: Unable to verify timestamp for amdk7.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for amdk7.sys

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Probably caused by : nv4_mini.sys ( nv4_mini+5d578 )


Followup: MachineOwner

---------

(JNJN) #2

Na początek:

  • zasilacz

  • temperatury wszystkiego

  • jak coś kręcone ustaw na standard

  • sprawdź kondensatory elektrolityczne na płycie czy nie wylane lub wypukłe.

Warto zresetować bios tak: odłącz kompa od zasilania 230V, wyjmij baterię na 30 minut, włóż, ustaw w biosie tylko co niezbędne, zapisz bios Save i zobacz.


(Pazuzuu) #3

Witam

dzieki za rade. wybacz ze tak dlugo to robilem ale sesja rzadzi sie swoimi prawami...

Tak wiec:

zasilacz wymienilem na napewno sprawny, wydaje mi sie ze moj tez jest sprawny ale to moge sie mylić;

temperatury wszystkiego od 36 - 48 stopni

krecone nic nie bylo

kondensatory nie wygladaja na wybrzuszone, no chyba ze wybrzuszenie jest tak male ze nie mozna tego zauwazyc golum okiem.

Robilem tez reset biosa za pomoca zworki i po zresetowaniu go wyskoczyl mi taki komunikat za pierwszym razem jak go uruchamialem:

CMOS Checksume error - default loaded - wydaje mi sie ze to cos zlego jest.

w miedzyczasie do listy plikow powodujacych problem dopisaly sie nastepujaco:

  • ntoskrnl.exe

  • win32k.sys

  • win32k.sys

Oprocz tego pojawil mi sie problem taki, iz po resecie komputera nie potrafil on odnalezc dysku zadnego. aktualnie byl podpiety dysk sata z ktorego mial botowac sie system. w momencie gdy podlaczylem cos do tasmy ata sytuacja sie naprawiala i wszystko smigalo tak jak powinno. nie wiem czy to cos pomoze.

jezeli ktos zna rozwiazanie mojego problemu to bardzo bym prosil o podpowiedz.

pozdrawiam

pazuzu

31-01-2007 01:59

Wymiana zasilacza nie pomogla. do listy plikow generujacych problem dopisal sie:

  • vsdatant.sys

Czy ktos moze stwierdzic czy to problem programowy czy moze sprzetowy ??


(Skiff) #4

Wiesz to raczej nie wygląda na problem sprzętowy, ale softwarowy. Sprawdź przede wszystkim obecność wirusów. Czasem może być tak, że sterowniki do grafiki nv4_mini.sys mogą być problemem - zmień na inną wersję. Jeżeli to nie software to najprawdopodobniej płyta.


(Pazuzuu) #5

Problem rozwiązany poprzez wymianę płyty głównej - szwankował kontroler dysków SATA dlatego błędy były generowane z powodu różnych plików.

dziękuje

Temat do zamknięcia.


(Gracz Online) #6

Podsumowanie

Osobiście nie wierzę, że uszkodzeniu uległa płyta główna, ponieważ w temacie ma na to dowodów. Wraz z wymianą płyty głównej zostały wymienione sterowniki na inne wersje i problem moim zdaniem nie został rozwiązany a jedynie ominięty. Przy okazji serwis czy sklep komputerowy nieźle zarobił. Przyjrzałbym się bardziej klasie zasilacza.


(Pazuzuu) #7

A jednak. Uszkodzeniu uległa płyta główna. Tak podstawowe rzeczy jak przeinstalowywanie sterowników i systemu zostały przeprowadzone i nie było żadnej poprawy.