Pobrałem sobie plik ISO systemu Windows i w żaden sposób nie mogę w nim nic edytować:
(nie pytajcie czego plik ei.cfg )
Pomożecie?
Pobrałem sobie plik ISO systemu Windows i w żaden sposób nie mogę w nim nic edytować:
Otwórz ten plik za pomocą programu “UltraISO” lub “PowerISO”.
nienienienienie… ja chce usunąć ten plik z poziomu exploratora plików!
ISO nie wypakowany w napędzie - nie da się otworzyć plików z podglądu. Weź ISO na dysk, wypakuj choćby programem 7-zip i dopiero w folderze będziesz mieć dostęp do plików, o ile rozszerzenia będzie obsługiwała jakaś aplikacja.
Plik cfg (pliku ustawień) otwiera się za pomocą notatnika.
Aha! Wtedy będziesz mógł nawet usunąć.
Zmieniony plik, czy po usunięciu - to i tak z całego systemu musisz zrobić ISO, nagrać bootowalny na płytę, albo rufusem na pendrive.
Dokładnie. W obecnej formie ten plik ISO jest tylko w formie Read only. Potrzebujesz zewnętrznego narzędzia do edycji.
Usuwając ei.cfg, ma się dostęp do innych wersji systemu. Potem trzeba ponownie utworzyć ISO systemu. Zakładając, że iso z systemem jest OK (oryginalny), to można skorzystać choćby z którejś wersji na okres 30 dni…
Z modyfikowanymi już systemami można iść na szczaw.
Czyli, np?
najprostsza metoda do odblokowania wszystkich wersji windows, stwórz bootowalny pendrive za pomocą rufusa lub diskparta, i dopiero później usuń plik