Problem z plyta albo biosem


(Mix Er) #1

czy ktos wie czemu sie nie wlancza komputer?mam plyte glowna ECS K7VZA VER3.0,procesor athlot xp 1700+,geforce 2mx.jak podlaczyl;em to wszystko razem to jak dam powier na obudowie to mi sie nic niew wlancza tzn.nie pojazuje sie bios wszystko chodzi tylko biosu nie ma caly czas czarny ekran:/ mozliwe ze to nie dziala jak jest bios padniety?wszystko jest sprawne procesor,karta grafiki,ramy,zasilacz,dysk,stacja dyskietek,nagrywarka,po podlaczeniu tego wszystkiego nie pokazuje sie nic na monitoze czy to tylko moze byc wina biosu?czy ktos wie jak mozna zaktualizowac bios do tej wlasnie plyty?bo jak nie wlacze kompa to raczej sie tego dokonacn ie da.jak ktos wie o co chodzi to prosze o odp. pozdor for all;]

Złączono Posta : 06.12.2005 (Wto) 14:14

acha zapomnialem mam na plycie glosniczek i on nawet nie sygnalizuje jak nie ma karty graficznej wlozonej.nie wiem czy to wina biosu czy wina plyty:/ pomuzcie bo nie iwem co robic.pozdro for all:]


(JNJN) #2

Załóż nową baterię do płyty i zobacz.

Czy kontrolka zielona zasilania i czerwona dysku na budzie świeci.

Czy monitor sprawny.


(Mix Er) #3

monitor jest sprawny,bateria tez dobra,siweca kontrolki.mi sie wydaje ze padl bios albo sdramy sa zaslabe na tego procka nie moga go uciagnac.


(JNJN) #4

Załóż jeden napewno sprawny moduł pamięci do pierwszego slotu pamięci.

Wyjmij kabel zasilający 230V z zasilacza kompa,przestaw zworkę kasującą bios - czas nawet minuta,włóż na swoje miejsce i zobacz.

Sprawdź dokładnie wszystko zworki, kable,karty,ustawienia z książką do płyty głównej.

Bateria musi być nowa lub mieć powyżej 3V.

Jak bios się nie odezwie płyta serwis lub nowa.


(Mix Er) #5

bateria jest nowa.a instrukcji do plyty glownej nie mam.kasowalem bios,zworki sa wpozadku wiec juz nie wiem.wiesz jak mozna zflaszowac bios?bo jaktego nie uruchomie to pasowalo by jakso bios wgrac moze by wtedy to pomoglo.


(JNJN) #6

A jak wgrasz bios, tylko serwis i zewnętrzny programator.

Czy komp przy starcie czyta z napędu 1.44 MB - jeśli nie czyta to serwis lub nowa płyta.


(Mix Er) #7

zrobie z tym biosem jeszcze raz tak jak mowiles moze sie uda lepiej powtuzyc to pare razy heeh moze sie wtedy uda ale dziex.

Złączono Posta : 06.12.2005 (Wto) 15:48

czyta swieci lampa przy dyskiece tak ze juz nie wiem.chyba ze ta plyta nie obsluguje takiego procka mocnego.juz sam nie wiem.


(JNJN) #8

Odłącz wszystko zostaw w kompie tylko kartę grafiki i jeden sprawny moduł pamięci i dysk i zobacz.

I jak nic to teraz podmieniasz pamięć i sprawdzasz czy bios się odezwie,podmieniasz kartę grafiki i patrzysz,podmieniasz procek i patrzysz.

Odłączasz dysk i patrzysz.

Sprawdź ustawienie zworek na płycie jak są, bo może procek ma źle ustawione FSB,mnożnik,napięcie - sprawdź wszystko dokładnie.

Metoda prób i błedów.


(Mix Er) #9

ja mam tylko 1 procek heeh ok lukne ale to jest w tym dziwne bo jak odlacze karte grafiki albo ramy to mi nie piszczy glosnik ktory jest na plycie glownej i to jest dziwne dioda na plycie glownej swieci na zielono czyli napiecie jest ok poprubuje jak cos sie zmieni to napisze dziex:]


(JNJN) #10

Prawdopodobnie są na płycie zworki do ustawiania FSB - ten procek chodzi na FSB 133,może są i inne zworki do ustawiania - szukaj instrukcji do płyty.

Weż inny proc i sprawdź.

A wentylator na procku się kręci,dysk startuje.

A płyta to czasem nie z Allegro.


(Mix Er) #11

zworki sa ustawione na 133 bo sprawdzalem teraz a jak podlaczylem stacje dyskietek to nie swieci:/ luknij tu ci podaje linka do instrukcji moja plyta to K7VZA VER 3.0 luknij moze ci to w czyms pomoze:] i wtedy bedziesz lepiej wiedzial o co chodzi:]


(JNJN) #12

Linka do instrukcji nie widzę.

I Ty masz kombinować co z tym fantem zrobić - ja Ci daje pomysły.

Nie odpowiedziałeś na pytania.


(Mix Er) #13

nie plyte mam od wojka.nie mam innego procka zeby sprawdzic:/wentylator sie kreci procek sie grzeje bo cieply jest radiator.dysk twardy startuje,tylko bios sie nie pokazuje a powinienen.dalem linka nie wiem czemu nie wszedl to teraz daje http://www.ecsusa.com/downloads/manual_k7v.htmlto luknij jak cos.


(JNJN) #14

Dociśnij kość biosu - sprawdź załóżenie zworki kasującej bios.

I może tak być że trzeba uruchomić ją na słabym procku i wgrać najnowszy bios i dopiero będzie widziała płyta ten 1700.

A jak podepniesz napęd 1.44 MB i włączysz kompa to kontrolka zielona napędu się zaświeci.

Może i uszkodzona płyta,ale wcześniej sprawdź co pisałem.


(Mix Er) #15

mo wlasnie sie nei swieci naped fdd i w tym problem jest.no mozliwe dam plytke znajomemu od ktorego ja kupilem moze on ma procka slabszego to zrobi cos.acha a lukneles na instrukcje do plyty?bo tam wsumie to duzo nie ma.bios jest prawidlowo wlozony,zworka ok.


(JNJN) #16

Nic ciekawego tam nie ma,więc zrób co pisałem.

Napewno wszystko sprawne,szczególnie pamięć,karta grafiki,procek,monitor , dysk,zasilacz.

Pamiętaj taki sam problem może robić karta grafiki lub pamięć,mogą być sprawne, ale mają konflikt z płytą główną lub płyta ich nie obsługuje.


(Mix Er) #17

ale sprawdzalem to na 3 kartach graficznych,2 zasilaczach 10ramach,wiec jzu nie wiem ale lukne jak cos dzix.


(JNJN) #18

Czyli trzeba go uruchomić na słabym procku,jak to samo to uszkodzona płyta.


(Mix Er) #19

ok dziex zauktaualizuje bios do nowszej wersji:] i sprubuje dziex