Problem z płytą Fujitsu-Siemens W26361


(Qqqkk38) #1

mój problem jest następujący:

otóz kupiłem z allegro płuyte główną na socket 478 i gdy mam już wszystko podłączone jak należy to komp rusza a monitor ani ruszy.

płyta obsługuje celerony i mam taki procesor obsługuje sdr i mam sdr w szystko podłączone i komp chodzi a monitor ani ruszy

czy podszebne są jakieś sterowniki

jak tak to gdzie je moge znaleźć i jak wgrać

pozdrawiam

proszę o pomoc


(Joan Sunshine) #2

Konkretów trochę :?

Dokładny konfig kompa, jaka grafa, jakie stery, jaki zasilacz. Wszystko.

Stery do płyty ze strony producenta ściągnij.


(Qqqkk38) #3

karta graficzna nvidia geforce2 Mx/Mx400

na zasilaczu pisze 230V

windows xp

zintegrowana karta muzyczna

i do tej płyty kupiłem proca celeron 2.4 ghz

Złączono Posty : 27.01.2007 (Sob) 11:50

ale jak je wgrać?

i czy bez nich nie ruszy?


(Elenka1984) #4

Parę pytań:

  1. Kupiłeś płytę główną i wsadziłeś HDD z już wcześniej zainstalowanym Windowsem?

  2. Komputer niby się ładuje ale ciemność na ekranie?? Nawet BIOS się nie ładuje??

  3. Czy karta graficzna dobrze siedzi w złączu??

  1. A jakiej jest mocy zasilacz?? (??? W)

(Qqqkk38) #5

tak włożyłem dysk z wcześniej wgranym windowsem

tak niby się ładuje ale dioda na monitorze jest cały czas pomarańczowa a jak wyjme z karty to pisze no signal(więc monitor jest sprawny)

tak dobrze siedzi bo w starej płycie jest tak samo i działa bez problemu

proszę o pomoc

pozdrawiam

napięcie 230V

a jak sprawdzić moc?


(Grzegorz Ch) #6

kolesiowi nie wyświetla nawet komunikatów z BIOSu, cały czas pomarańczowa dioda na monitorze się świeci, sterowniki w tym przypadku w żaden sposób nie pomogą. Problem jest sprzętowy, karta gfx nie wysyła żadnego obrazu do monitora.


(Qqqkk38) #7

i co poradzicie?

no a na starej płycie działa bezproblemowo

bo gdy kupiłem to żadnych sterów nie miałem i nie instalowałem


(SeBoLaS) #8

Być może karta graficzna ci siadła.A jak podłączysz inny monitor to działa??albo monitor do innego kompa.??Spróbuj jeszcze zaktualizować sobie stery od karty grafiki link do sterów:

http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_93.71_pl.html


(Qqqkk38) #9

nie wimem czy już pisałem ale gdy podłącze karte do starej płyty i podłącze monitor to działa bezproblemowo

wiec nie wiem o co chodzi


(Jinx83) #10

Czyli wina tkwi gdzieś w pł. gł. tej którą kupiłeś...

Jaka tą dokładnie ? być może grafika się z nią gryzie (wersje AGP)...

Na tabliczce znamionowej jest DUŻO napisane. Rozkręć kompa i przepisz: nazwę producenta i model (ewent, ile W )


(Qqqkk38) #11

chodzi o nazwę zasilacza czy płyty?

Złączono Posty : 27.01.2007 (Sob) 15:32

zasilacz to SHIDO CWT-300ATX 12 (230V-50Hz)

a płyta fujitsu-siemens W26361

i to tyle

czy da się coś z tym zrobić?


(SeBoLaS) #12

powinien poszukać sterowników to tej płyty problem może tkwić w AGP.Zainstaluj stery i się zobaczy tylko niewime gdzie można ich szukać masz jakiś nietypowy model tej płyty.Ale zobaczymy poszukam czegoś :slight_smile:

Złączono Posty : 27.01.2007 (Sob) 21:50

a nie dostałeś do tej płyty głównej płyty ze sterami?? :roll: :? :mrgreen:


(Rastko1) #13

Sebolas Jak on może wgrać sterowniki jak jemu się nic nie pokazuje na ekranie


(SeBoLaS) #14

Dlatego się pytałem czy jak przekłada sprzęt to czy działa jak jest taka sytuacja to się zgodzę ze teraz nie wgra

Złączono Posty : 27.01.2007 (Sob) 23:05

A jak BIOS się nawet nie ładuje to płyta jest najprawdopodobniej zepsuta.Chłopak mógł kupić zepsutą z allegro ktoś go pewnie puścił w rogi :?


(Qqqkk38) #15

witam

napisałem gościowi z allegro że nie chcę chodzic a on mi napisał że jeszcze przed wysłaniem sprawdzał i działała dał mi link do sterów także do płyty głównej http://www.Driversguide.com ale wy mówicie że jeżeli nic się nie włącza to nie idzie zainstalować?

a może to procek nie działa co?

Złączono Posty : 28.01.2007 (Nie) 10:06

daje screena tej nowej płyty i na czerwono zaznaczam gdzie wkładam kartę graficzną:

powiedzcie czy dobrze


(Rastko1) #16

a ty ją uruchamiasz bez baterii??


(Qqqkk38) #17

nie nie tam tylko na zdjęciu nie było baterii tak to mam włożoną a czy bez niej nie ruszy?


(cabis) #18

tak bez tej baterii nie ruszy a swoją drogą może tą baterię trzeba wymienić na nową bo stara się już rozładowała


(Chrucik) #19

może spróbuj skminić inną kartę graficzną (na chwilę) wgrać nowy bios do tej płyty 'FS' i spróbować wtedy ...


(Qqqkk38) #20

a gościu mi napisał że chyba trzeba zworki pozmieniać co o tym myślicie

bym spróbował ale nie mam instrukcji może ktoś mógłby znaleźć

pozdro