Mam problem ze swoim komputerem - wczoraj przy próbie włączenia pojawił się błąd “No boot filename received”. Wiem, że jest to błąd związany z kolejnością bootowania, jednak po wejściu do BIOSu i zmianie kolejności przy próbie zapisania BIOS się zawiesił i jedynym wyjściem było wyłączenie komputera.
Po pojawieniu się tego błędu spróbowałem wyczyścić CMOS - komputer po tym działaniu się uruchomił i działał bez zarzutu. Jednak jak dzisiaj uruchomiłem komputer, ponownie pojawił się błąd z wczoraj.
Jestem właściwie pewny, że problem jest z płytą główną. Moje pytanie jest takie: czy da się coś zrobić samodzielnie z tym problemem, czy płyta wymaga specjalistycznej naprawy, czy też nic się z nią nie da zrobić.
Komunikat prezentuje się podobnie, jednak bez informacji o braku znalezienia systemu. Zdjęcie dałem niżej
Aktualizując, okazało się, że komputer się jednak uruchamia - ale dopiero po trzykrotnym pokazaniu się ekranu z powyższym błędem. Poza tym działa bez zarzutu.
Komunikat oznacza że płyta rozpoczyna bootowanie z PXE przez kartę sieciową, po zakończeniu procedury sprawdzane jest kolejne urządzenie z którego ma bootować płyta (zwykle są to 3 lub więcej urządzeń np. dysk, napęd CD, napęd USB).
Problemy z jednym z urządzeń z których komputer próbuje uruchomić system operacyjny mogą doprowadzić do zawieszenia go na tym ekranie.
Odpaliłem komputer z odłączonym kablem sieciowym i w dalszym ciągu uruchamia się PXE, jednak pokazuje się inny błąd: “media test failure, check cable”. Podobnie jak poprzednio, po trzykrotnym pokazaniu się ekranu z powyższym błędem komputer się uruchamia i działa.
Obecnie nie mam możliwości sprawdzenia dysku na innym komputerze, być może uda się to dziś wieczorem lub jutro.
Jeszcze raz wszedłem do BIOSu i już jestem właściwie pewny, że problem jest właśnie w BIOSie - boot override przy trzech sprawdzonych sposobach bootowania pokazał identyczny błąd jak wyżej, natomiast z prawidłowego dysku system załadował się prawidłowo, bez żadnych błędów.
Najprawdopodobniej zmieniła się kolejność bootowania, jednak problem jest taki, że w dalszym ciągu nie jestem w stanie zapisać zmian w BIOS - czekałem ok. 20 minut na zapisanie, ale nie poszło, zawiesiło się całkowicie
Co oznacza" z prawidłowego dysku system … itd".
Teraz piszesz o niezapisywaniu ustawień przez bios co już sugeruje ze cos z nim nie tak
Z reguły naprawa tego polega na wymianie baterii lub aktualizacji biosu.
Baterie wymieniałeś. Czy jest jakas aktualizacja? Nie wiem.
Jest możliwość że kondensatory padają na tej płycie, po latach duży upływ może powodować niestabilne działanie lub złe funkcjonowanie niektórych urządzeń.