Problem z płyta lub procesorem:(


(Mbingo) #1

Witam.

Miałem wpełni sprawny komputer dopóki nie bawił sie nim mój młodszy brat. Bo wyjał i źle włozył procesor i urwał dwa piny przy nim i nie chciał mu sie właczyć to wyjał baterie od biosu przy czym uszkodził jej mocowanie.

I ja teraz dokupiłem inny procesor:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=498454263

i nowa płyte główna:

http://www.allegro.pl/item506734395_now ... d_box.html

Ale niestety po złożeniu wszystkiego od nowa nie ma sygnału na monitor, prawdopodobnie też dysk sie nie odzywa i tylko chodzi zasilacz i chłodzenie procesora.

I jak odłacze RAMy, dysk i naped to i tak nic sie nie zmienia wiec co może byc nie tak???:frowning:

Prosze o szybka i skuteczna:) pomoc.


(speed89) #2

Zrestartuj bios może, wyciagnij baterię lub zworką... :wink: poza tym karta graficzna jest sprawna na pewno ? masz jak ją sprawdzić w innym kompie? , wsadz jedną z kości ram do slotu i sprawdź.. to na razie tyle...


(speed89) #3

spróbuj podłączyć monitor do zintegrowanej karty graficznej bo takową chyba posiadasz czytając opis płyty na allegro niby jest tam jakaś zintegrowana :wink:.


(Mbingo) #4

co do kart to ja korzystam tylko z tej zintegrowanej. a restart biosu niec nie pomaga.

Macie jeszcze jakies pomysły??


(speed89) #5

A podłączyłeś wtyczkę V12 ?? Miałem to samo u siebie :stuck_out_tongue_winking_eye: zapomniałem podłączyć zasilania v12+ tą długą wtyczkę z zasilacza podłączyłem ale zapomnialem o tej kostce :wink: pewnie też jej nie podłączyłeś... :wink: tak mi się wydaje. Gorzej jak nie masz takiej wtyczki w zasilaczu to lipa.. bo pewnie płyta głowna wymaga tego napięcia.

1 x 4-pinowe złącze ATX 12V


(Mbingo) #6

Przy tym starym zasilaczu ona była jaks nie pewna ale mam inny nowy zasilacz i przy nim wszystko jes podłączone. I o tym nie zapomniałem :slight_smile:

A jak bedzie uszkodzony procesor to czy powinien właczyc sie chociaż bios? lub może ta płyta niby nowa ale cos jest wadliwa.


(speed89) #7

No spróbuj bez procesora włączyć kompa gdzies czytalem ze ktos tak włączył i miał obraz :wink: ale oczywiscie tylko mógł bios właczyć.


(Mbingo) #8

i bez procesora też nic nie rusza, czyli płyta główna może byc wadliwa??


(speed89) #9

Spytam jeszcze a dobrze podłączyłeś te kabelki typu Power SW itd... Jeśli tak to już nie ma za bardzo zadnej opcji jak tylko taka ze płyta głowna jest wadliwa.


(Mbingo) #10

Tak je kilka razy sprawdzałem i sa dobrze. i ok wiec teraz bede musiał skupić sie na płycie głownej żeby je jeszcze u kogoś sprawdzić zanim zreklamuje.

Speed89 dzieki za porady :slight_smile:


(speed89) #11

No to by byl najlepszy sposób na sprawdzenie :wink: u kogoś po prostu zobacz... Nie ma za co :wink: starałem się no ale cóż...