Siemka, piszę głównie z ciekawości, ale również miło by było gdyby ktoś wiedział czy da sie ten problem rozwiązać.
Wygrzebałem płytę MS7728 - tak to ta tworzona dla biurowych mediona. Otóż problem jest taki, że płyta po włączeniu potrzebuje około 1-2 minut, żeby odpalić ładowanie windowsa. Prawdopodobnie w tym trakcie bootuje dysk. Wiem, że te biurowe płyty to w większości za przeproszeniem gówna, ale jestem ciekaw czy ktoś z was wie co w tym momencie sie dzieje i czy ktoś z was wie jak rozwiązać ten problem.
Tak - po kolei inicjalizują się wszystkie urządzenia. Między innymi i dysk. Dopiero potem przechodzi do ładowania systemu. Jeśli interesują Cię szczegóły - polecam Anatomię PC Piotra Metzgera. A żeby rozwiązać problem - musisz dokładnie obserwować, co się dzieje pomiędzy naciśnięciem przycisku, a załadowaniem systemu. Informacja o tym, że to długo trwa, to za mało, żeby wytypować przyczynę.
Jeśli nie chce Ci się czytać tysiąca stron, żeby zrozumieć podstawy tego, jak działa komputer, proponuję wejść do BIOSu i posprawdzać ustawienia…a może masz podpięte jakieś uszkodzone urządzenie i płyta czeka na time-out?
Zapomniałem dodać, przy próbie wejścia do biosu pojawia się czarny ekran. Posiadałem już 2 takie płyty i w obu był ten sam problem. Sprawdzałem na kilku CPU - i5 2320, i5 2500, i7 2600.
A jaki ekran masz przed próbą wejścia do BIOSu? Wyświetlają Ci się jakieś komunikaty?
Zawsze możesz spróbować zresetować BIOS bateryjką.